Donald Trump forlater Det hvite hus

- Vi har oppnådd mye

I dag forlot USAs 45. president Det hvite hus, før Joe Biden skal ta over embetet klokka 18 norsk tid.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C./OSLO (Dagbladet): Like over klokka 14 forlot Donald Trump Det hvite hus for siste gang. På vei ut av Det hvite hus holdt han sin avskjedstale.

- Vi har oppnådd mye, sa Trump på vei over plenen til presidenthelikopteret «Marine One», som fløy ham fra Det hvite hus, ifølge Expressen.

Ifølge Bloomberg-reporter Jennifer Jacobs sa presidenten til pressen at det var «mitt livs største ære», og takket de frammøtte reporterne.

The Guardian melder at Trump ga uttrykk for at han og Melania Trump elsker det amerikanske folk.

Marine One var i lufta i cirka et kvarter før det landet på Andrews-flybasen utenfor Washington, hvor Trumps avskjedsseremoni ble holdt; han skal ikke være til stede under innsettelsen av Joe Biden klokka 18 norsk tid.

Etter seansen på Andrews byttet Trump-paret luftafartøy til flyet «Air force one», som tok dem i retning landstedet Mar-a-Lago i Florida, som skal være deres faste residens etter avgangen.

Følg innsettelsen til Joe Biden på Dagbladet TV.

- Jeg er så populær

Donald Trump landet i 14.30-tida ved militærbasen Joint Base Andrews i Maryland. Her ble det fyrt av salutt for den avtroppende presidenten, før han inntok talerstolen som USAs 45. president for siste gang.

- Det har vært fire fantastiske år. Vi har fått til så mye sammen, sier Trump, og takker familie og alle han har jobbet sammen med.

- Jeg er så populær, sa han til full jubel.

Han trakk fram førstedame Melania, som han ga ordet til.

- Det har vært en ære å være deres førstedame, sa Melania.

Stikk mot Joe Biden

Trump kom med en skryteliste, og fortalte at han har bygget opp USAs militære, og at han har tatt seg av «de vakre» veteranene, som han mener «ble dårlig behandlet» før han ble president.

Han viste til skattekuttene han har innført, og kommer med et stikk mot Joe Biden-administrasjonen.

- Jeg håper de ikke øker skattene deres. Om de gjør det, så: «hva sa jeg?», sier han.

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

Håndtering av coronapandemien

Trump skrøt også av sin egen håndtering av coronapandemien, til tross for at denne har blitt heftig kritisert.

- Vi har det beste landet i verden. Den beste økonomien. Vi ble hardt rammet av pandemien, som resten av landet. Vi utførte et medisinsk mirakel: Vi lagde en vaksine på under et år. Det skulle ta flere år. Vi har en ny vaksine på vei. Det er virkelig en enestående bragd. Vi jobbet hardt. Når vi sitter i Florida om en måned, vil vi ikke si at vi kunne jobbet hardere. Vi jobbet hardt.

Trump ville også vise kjærlighet overfor de rammede av «kinaviruset».

- Vi vet alle hvor det kom fra. Det er forferdelig. Vær forsiktige. Vi vil sende kjærlighet til alle familier som er rammet. Dere er fantastiske mennesker. Det er min største ære og et privilegium å ha vært deres president.

Takker Mike Pence

- Jeg vil alltid kjempe for dere. Jeg ønsker den nye administrasjonen stor suksess. Jeg tror de vil gjøre suksess. De har fundamentet til å gjøre det veldig bra, sa den avtroppende presidenten og ønsket dem lykke til.

- Så, et farvel, vi elsker dere og kommer tilbake i en eller annen form.

Han takket visepresident Mike Pence og Kongressen, men nevnte ikke Joe Biden ved navn i talen.

- Ha et godt liv. Sees snart, avsluttet Trump, før han satte seg på flyet videre til eiendommen Mar-a-Lago i Florida, hvor han nå skal bosette seg.

Benåder straffedømte

Den avtroppende presidenten har hatt travle dager før avreisen fra Det hvite hus. I dag morges ble det klart at han benåder eller omgjør dommen for nær 150 straffedømte, og han har også gitt presidentordre om at en «nasjonal hage for amerikanske helter» - med statuer av 250 mer eller mindre betydningsfulle personer fra USAs historie - skal bygges.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer