NYTTIG FRAMKOMSTMIDDEL: En hurtiggående oppblåsbar båt, RIB, kan ta seg over Skagerrak på halvannen time. Det gjør den til et nyttig framkomstmiddel for smuglere. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX
NYTTIG FRAMKOMSTMIDDEL: En hurtiggående oppblåsbar båt, RIB, kan ta seg over Skagerrak på halvannen time. Det gjør den til et nyttig framkomstmiddel for smuglere. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIXVis mer

- Vi har overvåket miljøet lenge

En RIB kan krysse Skagerrak på halvannen time med verdier for titalls millioner, sier tollvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er første gang noen er blitt skutt og drept under en slik smugleraksjon. Det er dypt tragisk, det viser hvordan miljøet er blitt, med tungt væpnede aktører, sier Thorleif Andreassen, regionsjef for tollvesenets region sør, til Dagbladet.

Andreassen sikter til gårsdagens aksjon i Nordjylland, der en norsk 49-åring ble skutt og drept av dansk politi under flukt til sjøs. Ytterligere en smuglermistenkt nordmann samt en tjenestemann fra dansk etterretningspoliti (PET) ble truffet og skadd under skuddvekslingen.

Flere titalls millioner Skuddvekslingen skjedde etter at nordmennene ble avslørt idet de var i ferd med å laste 250 kilo hasj om bord i en oppblåsbar hurtiggående båt (RIB).

- Det er store verdier på spill; 250 kilo hasj er verdt flere titalls millioner kroner på gata, sier tollsjefen, som forteller at Skagerrak er ei mye brukt rute for folk som vil smugle ting fra Danmark til Norge.

- Med en RIB kan man ta seg over Skagerrak på halvannen time, påpeker han.

Siden 70-tallet Andreassen forteller at så vel Tollvesenet som politiet har hatt det aktuelle smuglermiljøet under oppsikt i lang tid.

- Faktisk har dette miljøet eksistert siden 70-tallet, med en del utskiftinger. I begynnelsen gikk det mest i sprit, sier regionsjefen.

Andreassen påpeker at Tollvesenet lenge har vært klar over at cannabis smugles i stor stil, og sikter til større beslag på så vel Sørlandet som Nordjylland de seinere åra. Han opplyser også at tollvesenet og politiet har samarbeidet tett om saken, sammen med dansk politi og andre lands myndigheter.

Ifølge dansk politi ankom den ene nordmannen i RIB-en, mens de to andre ventet på land, i den lille byen Aalbæk mellom Skagen og Frederikshavn. De tre stakk til sjøs da de ble klar over politiets aksjon, og politiet, anført av en spesialstyrke, tok opp forfølgelsen.

Truffet av fire skudd Den danske interne granskingsenheten for politisaker mener den nå avdøde 49-åringen skjøt først. Politiet besvarte ilden og traff nordmannen med fire skudd.

De to overlevende nordmennene, en 36-åring og en 27-åring, framstilles nå for varetektsfengling. Ekstra Bladet skriver at 36-åringen erkjenner besittelse av 45 av de 250 kiloene hasj. 27-åringen ble skutt i brystet og framstilles in absentia. Han er ikke livstruende skadd.

De to nordmennene er siktet for smuglingen, men ikke drapsforsøk, ettersom påtalemakten har kommet til at det bare var den nå avdøde 49-åringen som skjøt.

Fengslingsmøtet går for lukkede dører.