Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har på ingen måte senket skuldrene med tanke på spredning

Håper værforholdene tillater fire helikoptre å bidra i slokkingen.

JOBBET I HELE NATT: 90 brannfolk har i hele natt jobbet med å få kontroll over flammene i Flatanger. I formiddag vil om lag 70 personer fortsette arbeidet, opplyser Ståle Ruud, brannsjef for Namsos og Fosen til Dagbladet.  Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JOBBET I HELE NATT: 90 brannfolk har i hele natt jobbet med å få kontroll over flammene i Flatanger. I formiddag vil om lag 70 personer fortsette arbeidet, opplyser Ståle Ruud, brannsjef for Namsos og Fosen til Dagbladet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonen nå er at vi har brukbar kontroll på brannsituasjonen, men fortsatt er vindforholdene avgjørende for videre utvikling, sier Ståle Ruud, brannsjef for Namsos og Fosen til Dagbladet onsdag morgen.

Han forteller at 90 mann har jobbet i hele natt med slokningsarbeidet i Flatanger.

- De har holdt brannfronten innpå Sørneshalvøya, og slokket mindre spredte branner, sier Ruud.

- Ikke senket skuldrene I motsetning til innsatsleder på brannstedet, som nå sier til NRK at brannen er under kontroll, vil ikke brannsjef Ruud utelukke at faren er over.

- Det er vanskelig å være absolutt, for det brenner ennå, og vinden er sterk, så vi har på ingen måte senket skuldrene med tanke på spredning, sier Ruud.

Han forteller at de har fått rekvirert fire helikoptre fra Forsvaret, som vil bidra i slokkingen så snart værforholdene tillater det.

- Vi vet ikke hvilken effekt dette vil ha, men håper det bidrar til at vi får mer kontroll, sier brannsjefen.

Vinden har løyet Nord-Trøndelag politidistrikt opplyser at ett av helikopterne skal være i lufta allerede. Politiadvokat Kåre Svepstad er også tilbakeholden med å si at brannen er under kontroll.

- Den er under kontroll i den forstand at brannsperren er holdt. Det er ikke noen annerledes situasjon enn det. Brannen er fortsatt ikke slokt, sier Svepstad til Dagbladet.

Han forteller at vinden har løyet betraktelig i natt, noe som har minket spredningsfaren.

- Men hvis vinden tar seg opp igjen, så øker spredningsfaren, sier Svepstad.

Fryser til is Tre personer fra innsatsstyrken har i natt fått behandling mot røykskader.

- Det er ikke unormalt at brannfolk får tilførsel av oksygen, sier Ruud, som sier at han ikke vet hvordan tilstanden til disse tre personene er.

I tillegg til at vinden gjør spredningsfaren større - og kan hindre helikoptrene fra å bidra, er også kuldegradene med på å gjøre slokningsarbeidet utfordrende, opplyser Ruud.

Blant annet har det medført at vann i brannslangene har fryst til is.

- Det er jo kaldt og koblinger fryser. Dessuten blir terrenget glatt, som gir brannmannskapene utfordringer når de skal bevege seg i området, sier Ruud.

Han forteller at det settes inn rundt 70 personer i slokningsarbeidet nå på formiddagen.

Etterforskning Svepstad sier at det i dag er to ting de vil konsentrere seg om, utenom selve slokningsarbeidet.

- Det ene er å kartlegge skadeomfanget. Da er vi avhengig av dagslys. Det er noe vi vil starte med hvert øyeblikk. Det andre taktisk og teknisk etterforskning, hvor det lokale el-tilsynet vil delta. Vi vurderer også å be om bistand fra Kripos, sier Svepstad til Dagbladet.

Det vil bli avholdt en pressekonferanse om situasjonen på Sørneshalvøya klokka 13 i dag.

Hele Norges coronakart