- LEDET ANGREPET: Abu al-Baraa (innringet) var ifølge gisseltakerne deres leder under gisselaksjonen. Han skal ha blitt drept av den algeriske hæren. Foto: AL-AKHBAR NEWS / AFP / SCANPIX
- LEDET ANGREPET: Abu al-Baraa (innringet) var ifølge gisseltakerne deres leder under gisselaksjonen. Han skal ha blitt drept av den algeriske hæren. Foto: AL-AKHBAR NEWS / AFP / SCANPIXVis mer

- Vi har planlagt angrepet i to måneder

Gruppa som står bak gisselaksjonen, forteller at «hellige krigere» fra Canada deltar i gisselaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En talsmann for Den maskerte brigade, den militante islamistgruppa som står bak gisselaksjonen i Algerie, sier til det mauritanske nyhetsbyrået ANI at angrepet har vært planlagt i to måneder. De advarer også om at flere angrep på utenlandske olje- og gassinteresser vil komme.

- Med henblikk på det algeriske folks lidelser lover vi regimet å utføre flere aksjoner, sier talsmannen.

Advarer Han ber også algeriere om å holde seg unna steder der utenlandske selskaper holder til.

- Vi vil dukke opp på steder der ingen forventer det.

ANI har hele tida pleiet nær kontakt med gisseltakerne. En representant blant dem redegjør i detalj for hendelsesforløpet under gisselaksjonen, og opplyser at gruppa var sammensatt av «hellige krigere» fra Algerie, Mauritania, Egypt, Mali, Niger - og Canada.

Opplysningen om at en av gisseltakerne kommer fra Canada, stemmer overens med beretninger om at en av angriperne snakket flytende engelsk.

- Ikke flukt ANIs kilde framholder at gisseltakerne ikke forsøkte å flykte med gislene i bil, slik flere har antatt - men at de prøvde å komme seg til et sikrere sted på Tigantourine-anlegget da de ble angrepet av den algeriske hæren.

TOPPLEDEREN: Mokhtar Belmokhtar er den militante islamistgruppa Den maskerte brigades øverste leder. Han befinner seg trolig i Mali. Foto: ANI / AFP / NTB SCANPIX
TOPPLEDEREN: Mokhtar Belmokhtar er den militante islamistgruppa Den maskerte brigades øverste leder. Han befinner seg trolig i Mali. Foto: ANI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Mali-baserte Abu al-Baraa pekes ut som lederen av gisselaksjonen. Han skal ha blitt drept av de algeriske soldatene. Den maskerte brigades øverste leder Mokhtar Belmokhtar deltok trolig ikke selv under aksjonen, men befinner seg angivelig i Mali.

Motivasjonen for å angripe gassanlegget, som driftes av bl.a. Statoil, er etter alt å dømme at Algerie har gitt franske kampfly tillatelse til å bruke landets luftrom i kampen mot militante islamister nord i nabolandet Mali.