- Vi har potensial til å få et tosifret resultat

KrF-erne på valgvaken i Oslo har ennå ikke gitt opp håpet om å komme over seks prosent.

HÅPER OG TROR:  KrF-nestleder Dagrun Eriksen mener at Knut Arild Hareide og partiet har gjort en veldig bra valgkamp, og håper og tror at partiet vil slå det historisk lave valgresultatet som partiet fikk i 2011, med 5,6 prosent. Foto: Scanpix
HÅPER OG TROR: KrF-nestleder Dagrun Eriksen mener at Knut Arild Hareide og partiet har gjort en veldig bra valgkamp, og håper og tror at partiet vil slå det historisk lave valgresultatet som partiet fikk i 2011, med 5,6 prosent. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvelden begynte dårlig på Royal Christiania da TV2 og NRKs valgdagsmålinger viste historisk lave tall for Kristelig Folkeparti.

- Havner vi under 5,6, blir vi veldig, veldig skuffet, forteller nestleder Dagrun Eriksen.

Bedre og bedre Heldigvis har partiet mengder av smaksrik tapas, alkoholfri øl, vin og kaffe stående klart. Folk prater lavmælt, tror nesten ikke sine egne øyne: Deres leder, Knut Arild Hareide har jo gjort det så bra i debatter og blant kommentatorene denne valgkampen. Han har fått terningkast seks flere ganger, noe som ikke har vært KrF forunt opp gjennom historien. Hva er det som er gått galt? Lurer KrF-erne.

- Det er vanskelig å være småparti. Idet folk faktisk skal stemme, er det ofte de større partiene som får tvilernes stemmer, sier Kjell Magne Bondevik. Men legger raskt til: «Tallene spriker veldig, og mye kan skje. Jeg har troa på Knut Arild».

En liten time etter offentliggjøringen av dårlige tall, kommer får  forsamlingen litt mer håp i salen.

- Jeg vil bare si at nå ligger vi på 5,6 prosent på landsprognosen, sier Dagrun Eriksen fra scenekanten klokka 21.45.

Salen klapper og hoier forsiktig. Enkelte klapper enda mer når det er klart at KrF har gått fram med 0,6 prosent-poeng i Hordaland.

- Vi må ikke se oss blind på tallene som vi fikk se her i starten nå, sier Eriksen og prøver å få opp stemningen med å fortelle at det er masse mer mat igjen.

Vil opp på 10-tallet En annen dame går rundt og deler ut twist og Fox til forsamlingen. Klokka 21.58 reiser forsamlingen seg og klapper. Partiet har 5,7 prosent av de opptalte stemmene, like før klokka 22.

- Nå stiger vi heldigvis. Vi blir fornøyd om vi får over 5,6, men hadde jo håpet på mer. Nå må vi diskutere hvordan vi kan få gode terningkast omgjort til flere stemmer, sier Eriksen til Dagbladet.

Klokka 22.30 smiler hun enda mer: KrF ligger nå på 6,1 prosent.

- Du skjønner det, at vi har potensial til å få et tosifret resultat. På sikt kan vi komme opp på ti-tallet. Vi er i gang, sier hun.

- Ikke ta oss for gitt Det mest spennende for KrFs del er valget i Bergen. Her har ikke KrF-politikerne bestemt seg for hvem de vil samarbeide med etter valget. Men at de vegrer seg for å samarbeide med Fremskrittspartiet er ingen hemmelighet. Spesielt etter at Bergens fungerende ordfører, Tor Woldseth (Frp), la ut en melding på Facebook der han tilsynelatende setter sultne barn i Afrika opp mot syriske flyktninger i Europa.

Tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik, har alltid vært skeptisk til at KrF samarbeider med Fremskrittspartiet.

- Det er bra at det er åpent hvem vi skal samarbeide med i Bergen. Høyre skal ikke ta oss for gitt. Jeg er jo kritisk til Frp, men det er opp til folk lokalt hvem de skal samarbeide med. Men ingen skal ta oss for gitt, sier han.

Spesielt søndagsåpne butikker tror han vil føre til mange KrF-ere vil vende seg bort fra Høyre og Fremskrittspartiet og mot Ap flere steder i landet.

SMAKFULL TAPAS:  Før kveldens valgvake i Oslo åpnet dørene, gikk ryktene om at KrF kom til å ha den beste valgmaten: Godt krydret tapas med fersk sopp. Foto: Line Fransson / Dagbladet
SMAKFULL TAPAS: Før kveldens valgvake i Oslo åpnet dørene, gikk ryktene om at KrF kom til å ha den beste valgmaten: Godt krydret tapas med fersk sopp. Foto: Line Fransson / Dagbladet Vis mer