FERIEFAVORITT: Mia Amalie Weng (t.v.) og Johanne Skaarer leker seg med Oskar A. Weng og Kristian Skaarer. Bak sitter Mallorca-veteranene Ove (t.h.) og Brith Lure (i svart) med datteren May-Linda og svigersønnen Lars Skaarer. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FERIEFAVORITT: Mia Amalie Weng (t.v.) og Johanne Skaarer leker seg med Oskar A. Weng og Kristian Skaarer. Bak sitter Mallorca-veteranene Ove (t.h.) og Brith Lure (i svart) med datteren May-Linda og svigersønnen Lars Skaarer. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Derfor elsker nordmenn Mallorca:

- Vi har reist hit siden 70-tallet. Jeg husker grisefestene godt!

De kommer tilbake år etter år. Enkelte nordmenn får aldri nok av Mallorca.

PORT D'ALCÚDIA (Dagbladet): Solbrune og kritthvite kropper ligger side om side på den finkornete sandstranda i Port d'Alcúdia. Termometeret har for lengst passert 30 varmegrader, selv om det er lenge igjen til lunsjtid. Tusenvis av turister ligger strødd utover på solsenger. Blant dem er det også hundrevis av nordmenn.

- Første gang vi kom hit, var sammen med besteforeldrene mine. Nå er vi her sammen med våre egne barnebarn. Så man kan vel si at vi er trofaste Mallorca-turister, forteller Ove Lure.

Når han var her for første gang, husker han ikke helt, men han mener det må ha vært på 80-tallet. Kona Brith kommer ruslende opp fra en avkjølende dukkert i det salte sjøvannet. Nå er det tid for å slikke sol igjen.

- Nei, nei, vi var her før det. Vi har reist hit siden 70-tallet. Jeg husker grisefestene godt! Vi har bilder i albumet hjemme, hvor servitørene tømmer alkohol fra flaska, rett i munnen på både deg og meg, sier hun og ler mens hun ser bort på ektemannen.

- Sier du det, altså. Ja, da stemmer det sikkert, sier Lure.

MOTSTAND: Turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange lokale. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helomvending. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet / Foto: Anita Arntzen Vis mer

Mallorca-veteranene

Med et halvt århundre med reiser til Mallorca bak seg, er de godt kjent. Grisefestene er det for lengst slutt på. Strandlivet og den avslappende stemninga får dem likevel til å vende tilbake til samme sted igjen og igjen.

På enkelte av restaurantene hilser de ansatte som om de var stamgjester som var innom hver uke. Hvor mange ganger ekteparet har vært her, har de mistet oversikt over.

- Det var jo på slutten av 70-tallet og et par ganger på 80-tallet. Så ble det litt opphold før vi begynte å ta med ungene. På starten av 90-tallet var vi her igjen, for da husker jeg den Kina-restauranten åpnet. Han eieren der skal forresten pensjonere seg nå, forteller Brith Lure.

- Det må ha vært i 1991 at den kinarestauranten åpnet, skyter datteren May-Linda Skaarer inn fra solsenga like ved. Selv er hun her for sjette gang, og har med seg mannen Lars Skaarer.

- Ungene koser seg fælt her da. Det er fin strand, langgrunt og fint for dem å leke, og veldig mye god mat, sier hun.

Fra kokt torsk til tapas

Mens lokale innbyggere i hovedstaden Palma forteller om hvordan de nærmest presses ut av sentrum på grunn av for mye turisme og ringvirkninger som skyhøye boligpriser, føler familien fra Norge at Alcúdia er bygd opp for og avhengig av turistene for å gå rundt. Men mye har forandret seg på 50 år, både for lokale og tilreisende.

- Du vet, da vi dro hit på de første turene, så skulle vi bare spise på norske restauranter. Vi satt her og spiste kokt torsk som var så tørr at du vil ikke tro det. Nå holder vi oss til den lokale maten, og den er kjempebra, forteller Lure og ler igjen.

I mellomtida har barna Kristian og Johanne funnet fram spadene sammen med søskenbarna Mie Amalie og Oskar A. Weng. Nå har de sitt svare strev med å grave hverandre ned i sanda. Latteren sitter løst både hos barna og de voksne på Mallorca.

Uno, dos, tres

Hundre meter unna, ligger Thomas Qvigstad, Monica Andresen og Anita Henriksen rett ut i skyggen av et par stråparasoller. Vestby og Norge er forlatt til fordel for Alcúdia. Her skal de være i tre uker. 21 dager med sol, strand og?

- Nei, det er vel stort sett det vi skal fylle dagene med. Tror dere ikke det da, spør Qvigstad avslappet.

Kvinnene drar litt på det. Det kunne jo kanskje vært hyggelig å leie en bil og se seg rundt en av dagene. Mannen i shorts er litt lunken til tanken. Hva er galt med å bare ligge på solsenga, lurer han.

RUTINERTE: Monica Andresen (t.v.) og Anita Henriksen ferierer på Mallorca for tiende gang. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
RUTINERTE: Monica Andresen (t.v.) og Anita Henriksen ferierer på Mallorca for tiende gang. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Alle tre har sitt tiende år på Mallorca. Livet på Spanias turistmagnet frister dem gang etter gang. Turen fra hotellet til stranda er et par hundre meter. I dag har de til og med funnet igjen de samme solsengene som de lå på da de var her i fjor. Det er ingen tvil om hva som er feriefavoritten.

- Vi har prøvd Kreta også, men stranda her er så fin. Restaurantene er bra, folk er hyggelige og stemninga god. Fest og fyll er det heller ikke noe av i byen her, så det passer oss fint. Vi har jo med oss barn, sier Andresen og peker på to tenåringer som ligger lett henslengt på hver sin solseng med mobilen i hånda.

- Barna våre har blitt så gamle at de ikke vil være med lenger nå. Så i år er vi på voksenferie, forteller Qvigstad og Andresen mens de humrer.

- Har dere vært i Alcúdia alle ti årene dere har reist hit?

- Jeg husker en gang jeg var på ei av de partystrendene nede ved Palma. Det var helt ok, det altså. Men det er ei tid for alt. Nå trives jeg i alle fall veldig godt med å være her, sier Henriksen.

Omringet av nordmenn

En halvtimes prat med Dagbladet rundes av, og de tre turistene vurderer å ta et lite bad før nye timer i sola venter. Hvorvidt andre deler av Mallorca vil bli utforsket mens de er her, forblir et ubesvart spørsmål.

En ting har de i alle fall fått med seg mens de har tilbrakt de første av 21 dager på stranda: Charterturismen er på ingen måte utryddet blant det norske folk.

- I går følte jeg at vi nesten var omringet av folk fra Norge. Det hørtes ut som det ble snakket norsk på solsengene rundt oss på alle kanter. At Mallorca fremdeles er populært blant nordmenn, er det i alle fall ingen tvil om, sier Andresen.