- Vi har rett og plikt til å bo her

De jødiske bosetterne i Gaza nekter å flytte. I stedet vil de bygge flere ulovlige bosettinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NETZARIM (Dagbladet): - Palestinerne har mange andre arabiske land de kan dra til. Dette er det eneste jødiske landet vi har. Det er lite, og vi trenger det, sier Tammy Silberschein (34). Mens Ariel Sharon truer med å evakuere de rundt 7500 bosetterne i Gaza, planlegger de sjøl å bygge tre nye bosettinger. Nå gjøres alt klart for at 500 familier skal flytte inn i Gaza, skriver avisa Ha'aretz.

- Vi er ikke bekymret for framtida vår. Vi blir her. Dette er vårt land, sier bosetterkvinnen Tammy Silberschein.

SILBERSCHEIN KOMMER

opprinnelig fra New Jersey. For snart åtte år siden flyttet hun og familien til Netzarim, som er den mest kontroversielle israelske bosettingen. Den ligger midt på den overbefolkede Gaza-stripen og hindrer ferdselen for palestinerne. Bosetterne i Gaza har også rikelig tilgang på vann, noe som opprører palestinerne.

- Det er feil å si at Gaza er overbefolket. Det er plass nok til alle her, sier fembarnsmora Silberschein.

Ikke alle er enige i det. Hele 77 prosent av Israels befolkning ønsker å evakuere bosetterne i Gaza. Bosettingene i Gaza er også fordømt av det internasjonale samfunnet.

BUSSTUREN INN

til bosettingen er forferdelig skummel. For å komme til Netzarim må du krysse Gaza-stripen på tvers.

- Det går knapt en dag uten at bussen blir angrepet av militante eller av raketter. Dette er en av verdens farligste veier, sier Eran Sternberg, talsmann for bosetterne.

Vi kjører i en skuddsikker buss. Turen gjennom «fiendtlig» land tar rundt 10 minutter. Utenfor vinduene ser vi ødelagte hus og hus fulle av kulehull. Bussjåføren ber oss holde hodene nede. Det er bare de nederste vinduene i bussen som er skuddsikre.

90 prosent av passasjerene er soldater. For å hindre palestinske angrep på Netzarim er flere hundre soldater i bosettingen til enhver tid.

- Jeg drar ut og inn av Netzarim hver dag, så nå er turen ren rutine. Men da jeg ble plassert her for to år siden, var jeg livredd. Det er ikke lett å være soldat her, sier soldaten Avi-shai.

En annen soldat i begynnelsen av 20-åra sier følgende:

- Hvis det var opp til meg, kunne Israel ha sprengt hele bosettingen i filler. Vi har ikke noe å gjøre her. Verken historisk eller politisk, sier han.

DE RUNDT 400 INNBYGGERNE

i Netzarim er imidlertid ikke redde. De er sterkt troende, og mener at det er Gud og ikke Sharon som bestemmer over skjebnene deres. Bare en eller to av de 60 familiene i Netzarim har tv.

- Jeg vokste opp med tv og merker fremdeles de negative konsekvensene av det. Tv bidrar bare med vold, lav moral og elendighet, forklarer Tammy Silberschein.

Mens boligprisene i Israel stadig stiger, er det billig å bo i Netzarim og de andre bosettingene i Gaza og på Vestbredden. Tammy Silberschein betalte bare 50000 kroner for huset familien bor i.

- Vi har bra livskvalitet her. Jeg tør ikke engang tenke på hva et liknende hus ville kostet i Tel Aviv, ler Tammy.

1,4 millioner palestinere i Gaza bor oppå hverandre - og har knapt vann. Like over gjerdet, i Netzarim, er det grønne gressplener, palmer og god plass. Familiene har store, fine hus og egne hager.

NETZARIM-LIVET

er langt ifra bare idyll. Det går knapt en dag uten angrep.

- Hver natt hører vi ulike smell og brak. Barna mine er blitt eksperter på å høre forskjellen på om det er en Qassam-rakett eller et skudd, sier Tammy Silberschein.

I løpet av de siste åra har et titall sivile og soldater blitt drept. Derfor er for eksempel klasserommene skuddsikre. Når det braker som verst, blir befolkningen kjørt ut og inn av Netzarim med helikopter.

- Å vite at vi har tilgang på helikopter, er betryggende. En gang, da det var for farlig å kjøre med bil, måtte en av kvinnene her føde. Da sendte de henne til Israel med helikopter, forteller bosetterkvinnen Shlomit Ziv.

- Men er det ikke bedre for både deg og barna å bo inne i Israel?.

- Jeg er helt uenig i spørsmålet ditt. Dette er Israel. Jeg føler ikke at vi må kompromisse. Hele Israel er i krig. Og vi er i frontlinja av denne krigen, sier Tammy Silberschein.

BOR BRA: Tammy Silberschein (34), datteren Rachel (3) og sønnen Shmuel (8 md.) trives godt i den utsatte bosettingen Netzarim i Gaza. De bor billig i store hus, på grunn av subsidier fra den israelske staten. Hun betalte bare 50000 kroner for huset familien bor i.
FARLIG VEI: Veien fra Israel og inn i Netzarim er en av verdens farligste. Bosetterne må kjøre inn og ut av Netzarim med skuddsikre vester og hjelm - eller i skuddsikre biler.