STORTINGETS SPØRRETIME: Finansminister Siv Jensen måtte svare for seg når Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum spurte henne ut om pendlerskatt på Stortinget. Video: Stortinget. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer Vis mer

Siv Jensen svarer om pendlerskatt

- Vi har ryddet i systemene

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener finansministeren straffer pendlere med økte avgifter. Siv Jensen svarer at regjeringen kun har ryddet i systemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vedum og Jensen barket sammen i Stortingets spørretime onsdag. Pendlerskatten var tema.

- Hvorfor skal arbeidsfolk med lang reisevei straffes med høyere skatt og økte avgifter, ville Sp-lederen vite.

UENIGE: Pendlerskatten er en av flere saker som skaper friksjon mellom regjeringen og Sp-leder Tygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UENIGE: Pendlerskatten er en av flere saker som skaper friksjon mellom regjeringen og Sp-leder Tygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Svaret fra finansministeren kom kontant: Det er ikke riktig at arbeidsfolk straffes!

- Det vi har gjort, er å rydde opp i regelverk innenfor skattesystemene, sa Jensen og hevdet at dette «frigjør handlingsrom» for andre skatte- og avgiftslettelser.

Sp-lederen sier på sin side at han frykter at nye avgifter og skatteøkninger er under planlegging i regjeringen.

- Grunnen til at det er viktig å utfordre Siv og Erna på dette nå, er at de ikke skal tørre å fortsette denne fordelingspolitikken til høsten, eller at de sniker inn en avgift som rammer vanlige arbeidsfolk i revidert nasjonalbudsjett, sier Vedum til Dagbladet.

41.000 kr i året

Som Dagbladet skrev i forrige uke fikk pendlere med kokemuligheter i pendlerboligen 205 kroner i kostfradrag per dag i 2017. Denne fradragsretten blir nå borte.

- Hvis du pendler 200 døgn i året vil det si 41.000 kroner i fradrag som nå er borte. Det betyr 9.430 kr mer i skatt. Det er jo mye penger, uttalte Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB til Dagbladet.

Det var blant annet dette Senterpartiet grep fatt i under formiddagens spørretime i Stortinget.

- Pendlerfradragene er ment å dekke de ekstra utgiftene som en pendler har. Det gjør de fortsatt. For pendlere med kokemuligheter koster det ikke mer å lage maten i pendlerboligen enn hjemme, og da mener jeg grunnlaget for dette fradraget er borte, svarte Jensen.

-Ryddet i systemene

Finansministeren slo fast at norske statsborgere kun står for om lag en tredel av det totale fradragsbeløpet som det her er snakk om.

- Spørsmålet blir hvorfor Vedum ønsker å opprettholde et fradrag som i hovedsak går til utenlandske statsborgere og til å dekke utgifter til mat som de også ville ha hatt hjemme, fortsatte Jensen.

Hun framholdt at det fortsatt er mulig for pendlere å kreve fradrag.

- Skattytere som har høyere merutgifter enn de nye satsene kan kreve fradrag for faktiske, dokumenterte utgifter eller få skattefri dekning fra arbeidsgiver for dokumenterte utgifter. Så har du høye pendlerutgifter, så kan du få fradrag for det, sa Jensen og fortsatte.

- Det mener jeg må være en ryddig og grei ordning, som ikke handler om å straffe folk, men å rydde opp i systemene.

- En håndsrekning

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen viste overfor Dagbladet til at endringen i kostfradraget nettopp begrunnes slik Jensen gjør, med at det ikke er dyrere å lage mat i pendlerboligen.

- Dette kan nok diskuteres i noen tilfeller, for eksempel er det nok dyrere for en familiependler å lage egen mat i pendlerboligen enn om familien hadde laget en ekstra porsjon hjemme, sa Rolf Lothe til Dagbladet.

Vedum mener pendlerne har grunn til å frykte en kraftig baksmell når skattemeldinga kommer.

- Vi har hatt en tenkning i Norge at de som har ekstra kostnader til transport for arbeidsreise skal få en håndsrekning i form av lavere skatt, sier Vedum og fortsetter:

- Sjøfolka som før hadde et skattefritt hyretillegg må nå betale skatt av det. De får ikke lenger kompensert for å være borte fra hjemmet. Det samme gjelder kost og losji for anleggsarbeidere som må bo på brakke i uka. De får nå ganske massiv skatteøkning. Finansminister Siv Jensen strammer altså til skruen og sender skatteregningen til vanlige arbeidsfolk.

- Rammer folk flest

Han opplever en systematikk i regjeringens politikk.

- Alle som kjører drosje i Norge fikk en avgiftssmell fra desember til januar. Vanlige arbeidstakere og små selvstendige næringsdrivende som taxisjåfører må betale mer til felleskassa.

- Det vi er så kritiske til er at Frp, som kaller seg partiet for folk flest, innfører innskjerping som nesten alltid rammer folk flest. Mens lettelsene kommer til noen veldig, veldig få – til dem som har aller mest. Det er de rikeste som tjener på regjeringens politikk, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer