Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har sendt en levende ape ut i verdensrommet

Irans myndigheter jubler, verdenssamfunnet er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: REUTERS/Press TV via Reuters TV/NTBscanpix
Foto: AFP PHOTO/AL-ALAM TV/ NTBScanpix
Foto: AFP PHOTO/AL-ALAM TV/NTBScanpix
Foto: AFP PHOTO/AL-ALAM TV/NTBScanpix

(Dagbladet): Iranske myndigheter har i dag fortalt at de har sendt en levende ape ut i verdensrommet.

Dette ser mange på som forsøk på å vise fram sin missilteknologi, det bekymrer Vesten, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Et stort skritt Grunnen til bekymringen er at dette kan vise at Iran har missilteknologi som kan brukes til å frakte atomvåpen.

- Oppskytningen var nok et stort skritt framover innenfor romteknologi og biologisk forskning, noe som noen få land har monopol på, skriver myndighetene i Iran i en pressemelding.

Den lille apen som skal ha blitt sendt ut i verdensrommet, ble avbildet da den var bundet fast i et sete, og da den skal ha blitt fraktet om bord i raketten som skal ha fått navnet «Pishgam» (Pioner). Den skal ha gått over 120 kilometer opp fra jordens overflate.

- Landet trygt - Den kom trygt tilbake til jorda, med den levende organismen om bord, sa forsvarsminister Ahmad Vahidi til nyhetsbyrået Fars.

- Oppskytningen av raketten, og dens landing, er et stort skritt mot at vi kan sende mennesker ut i verdensrommet, fortsetter han.

Irans forsvarsdepartement annonserte utskytningen samtidig som verdensmaktene prøver å finne en tid og et sted for å starte forhandlinger med Iran, som skulle handle om landets atomprogram.

Forsøk på å få planlagt møter har gjentatte ganger blitt mislykket, og verdensledere frykter at Iran nå utnytter det diplomatiske vakuumet til å produsere atomvåpen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!