Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har sett mye krigshissende ordbruk fra Trump. Dette tar det til et nytt nivå

Donald Trumps siste utfall mot Iran vekker oppsikt.

TRUSLER: USAs president Donald Trump og Irans president Hassan Rouhani truer hverandre med blokader og krig. Forholdet mellom landene er iskaldt. Foto: Ap / NTB Scanpix
TRUSLER: USAs president Donald Trump og Irans president Hassan Rouhani truer hverandre med blokader og krig. Forholdet mellom landene er iskaldt. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom Donald Trump med et utbrudd på Twitter utenom det vanlige. Like etter at den amerikanske presidenten (72) hadde kommet hjem til Washington fra ei golfhelg på sitt eget resort i New Jersey, skrev han følgende med hele verden som publikum:

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer

«Til Irans president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENSER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VÆR FORSIKTIG!», skriver Trump på Twitter.

«Alle krigers mor»

Twitter-meldingen kommer som et svar til Irans president Hassan Rouhanis uttalelser søndag.

Da åpnet han for muligheten for fred med USA, men advarte Trump mot å ta et aggressivt standpunkt til Iran - og fulgte opp med at stridigheter mellom Iran og USA vil føre til «alle krigers mor».

- USA bør vite at fred med Iran er alle freds mor, og at krig med Iran er alle krigers mor, sa han til iranske diplomater.

Rouhani truer også USA med å blokkere Hormuzstredet, den trange bukta som forbinder Omanbukta med Persiabukta. Omkring en femdel av all verdens råolje passerer dette havområdet.

- Hyklerske

Trump er kjent for sine utfall på Twitter, men flere eksperter hever nå øyenbrynene.

- Vi har sett mye krigshissende ordbruk fra Trump, men denne meldingen tar det til et nytt nivå. Dette virker å være ute av karakter og bør skremme mange. Dette er virkelig farlig, sier CNNs militæranalytiker Rick Francona.

Trump kjørte samme taktikk mot Nord-Koreas diktator like før de to fikk til et toppmøte i juni. Det virker usannsynlig å få til med Iran, ettersom de to landene har hatt et giftig forhold siden revolusjonen i 1979. Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton understreker i en uttalelse at Trump mener alvor.

- Jeg har snakket med presidenten de siste dagene, og Trump fortalte meg at dersom Iran gjør noe som helst negativt, vil de betale en pris få land tidligere har betalt.

Utenriksminister Mike Pompeo hadde før Trump også levert en voldsom tirade mot Irans ledere, der han kalte dem for «hyklerske hellige menn», som tjener seg rike mens folket lider. Samtidig ber han verdenssamfunnet slutte seg til det han kaller en «press-kampanje» mot Iran.

- Til tider ser det ut som verden har blitt immun mot regimets autoritære styre på hjemmebane og dets voldelige handlinger ute. Men det iranske folket tier ikke om deres regjerings misbruk, sa Pompeo i en tale søndag.

Pompeo, som er tidligere direktør for etterretningstjenesten CIA, kalte også Irans ledere for mafia.

Psykologisk krigføring

I Iran omtales Pompeos tale som «absurd og dum», mens Trump meldingene blir karakterisert som psykologisk krigføring.

Sjefen for den iranske revolusjonsgardens Basij-milits, sier følgende om Trumps melding:

- De som frykter denne gale presidentens psykologiske krigføring, skal vite at Amerika ikke vil være tilfreds med noe mindre enn vår utslettelse, sier Gholam Hussein Gheypour.

Ødelagt forhold

Forholdet mellom landene fikk en knekk da Trump i mai trakk USA fra Iran-avtalen. Avtalen ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.

Forrige måned krevde amerikanske myndigheter at flere land må kutte all oljeimport fra Iran innen 1. november, for å ikke bli utsatt for «sterke sanksjoner» fra USA. Amerikanske myndigheter har også lansert en kampanje med intensjon om å presse Iran til å avslutte atomprogrammet sitt, og støtten til militante grupper i Midtøsten.

- Ikke lek med løvens hale, Trump. Dette vil bare føre til noe du vil angre på, sa Irans president.