HVEM HAR BEST GREP OM VELGERNE? Det finner vi ut mandag. Imens kan du se hvordan de prøver å overbevise folk på hjemmesidene til partiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HVEM HAR BEST GREP OM VELGERNE? Det finner vi ut mandag. Imens kan du se hvordan de prøver å overbevise folk på hjemmesidene til partiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Vi har sjekket Ap og Frp's valgomater og kalkulatorer

Hvis du ikke har bestemt deg for hvem du skal stemme på, er det ikke sikkert at du finner svaret her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sliter du med å bestemme deg? Alle de store mediene har laget sine egne valgomater (her er vår!).

Men de største partiene vil ikke være noe dårligere, og har ulike varianter der de heeelt objektivt selvsagt, vil hjelpe deg med det store Valget.

Vi har gått gjennom dem og gitt vurdering.

Arbeiderpartiets valgomat: Meh

Arbeiderpartiets valgomat har for eksempel åpne spørsmål som «Bør også de rikeste i Norge betale skatt?».

2-5 enige svar: «Du bør stemme Arbeiderpartiet. Du er mer enig med arbeiderpartiet enn dagens regjering og bør stemme for et skifte».

0-1 enig: «Er du sikker på at du ikke vil ha ny regjering?».

Får du den siste, har de lagt ved en oppsummering som slår fast at Ap vil gjøre alt det du akkurat har svart at du IKKE vil de skal gjøre.

Man tar seg i å være spent på om det finnes en eneste person i Norge som faktisk har skiftet mening etter å ha tatt den valgomaten. Særlig fordi den nesten er umulig å finne.

USYNLIG: Ser du den nesten usynlige skriften som opplyser om hvem som står bak?
USYNLIG: Ser du den nesten usynlige skriften som opplyser om hvem som står bak? Vis mer

Frp's valgomat: Hakket bedre

Frp's valgomat er et nivå bedre. For det første er den ærligere, «Er du en Frp-velger» har tydeligere avsender enn Ap's som har fått navnet «Verdivalgomaten». (1998 ringte og ville ha tilbake sine innholdsløse navn).

Det står riktignok «Verdivalgomaten er utarbeidet av Arbeiderpartiet» i veldig svak skrift, og det kommer fram i url-en. Men hvorfor ikke bare vise tydelig at den er deres?

For det andre er det faktisk mulig å havne litt midt på treet.

8-11 Enig: «Du er en ekte Frp-velger».

4 -7 Enig: Det ser ut til at du er enig i flere av våre standpunkt

0-3 Enig: Du er visst ikke helt enig i Frps politikk Kanskje du endrer mening dersom du leser litt mer om våre standpunkt på www.frp.no?

For det tredje: Tre mulige konklusjoner mot Ap's to og elleve spørsmål mot Ap's fem.

Litt trekk for at du kan holde venstre (!) hele veien hvis du stemmer Frp. Det krever to hjerneceller ekstra å ta Ap's valgomat, hvor du må bytte på litt hvis du er enig med dem.

Frp appellerer til dessuten til identitet istedet for Ap's «Du bør stemme ...». Om det er bra eller dårlig har jeg igrunnen ingen formening om.

UTENFOR BILDET: Og under her: Kort oppsummering om hva som er bra med Frp
UTENFOR BILDET: Og under her: Kort oppsummering om hva som er bra med Frp Vis mer

Litt snålt at når du oppfordres til å dele på Facebook, får du ikke opp hva resultatet er, du deler bare valgomaten som den er.


      REKLAME: Ser ut som om det hittil bare er 5 som har delt eller likt. Kanskje ikke så rart.
REKLAME: Ser ut som om det hittil bare er 5 som har delt eller likt. Kanskje ikke så rart. Vis mer

Arbeiderpartiets alternativt budsjett-kalkulator: Konkret og fint

Kanskje har arbeiderpartiet brukt ressursene mer på andre påfunn på hjemmesiden. For eksempel kalkulatoren hvor de har lagt inn utregningene fra Finansdepartementet og Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for HVER ENESTE kommune.

«Se hva din kommune ville fått med Arbeiderpartiet i regjering» er en fin synliggjøring av hvor mye penger hver kommune får.

Det er fint at de bryter ned store summer i hva det kan bety for kommunen i sykehjemsplasser, grunnskolelærere, helsefagarbeidere, barnehageplasser og lærlingeplasser.

Så spørs det bare hvem som styrer kommunen som eventuelt får pengene.

Det er mer uklart om man både får sykehjemsplassene og helsefagarbeiderne, eller om det er enten eller.

Det kan virke som man må velge én av dem. For noen år siden ble det anslått at en barnehageplass kostet rundt 200 000. Hvis man velger Alstahaug kommune får man at 2,9 millioner ville gitt 16 plasser. Det blir rett over 180 000 per plass.

Men uansett - konkret er bra. Kommuneøkonomi er konkret. Ikke minst kan man holde dem ansvarlige for det i ettertid.


      MÅ VELGE: Hva er viktigst - lærere eller barnehageplasser? Det får kommunene avgjøre.
MÅ VELGE: Hva er viktigst - lærere eller barnehageplasser? Det får kommunene avgjøre. Vis mer

Ap's Skattekalkulator: Fikst, og gøy i ca. to sekunder.

Stakkars alle administrerende direktører. Visste du at de må betale mer skatt enn Norges rikeste hvis Høyre får det som de vil?

Ap's tredje påfunn: «Hvem må betale mest skatt? Norges rikeste - eller du?» med ettertenksom tankestrek, er en generator som alltid gir samme svar.

Som de sier på første side: «Høyre vil bruke milliarder på å kutte formuesskatten. Da vil noen av Norges rikeste bli nullskatteytere».

Derfor vil alle som har en skattbar inntekt naturlig nok betale mer enn dem som bare eier.

Uansett hvilket yrke du sier du har, vil du få dette svaret:

Vi tenner et lys for administrerende direktører som må betale skatt av millionlønningene, i motsetning til eierne (potensielt).
Vi tenner et lys for administrerende direktører som må betale skatt av millionlønningene, i motsetning til eierne (potensielt). Vis mer

Det trengs kanskje ikke så mange linjer med kode for å lage denne, men det blir som «D2-generatoren», bare litt kjedeligere: Du skjønner kjapt poenget.

Men kanskje var det bare et litt billig svar på Høyres skattequiz?

Etter NRKs Detektor avslørte at Høyre lot være å inkludere Aps økning av fagforeningsfradraget og pendlerfradraget, ble den fjernet.

Om du ikke ble så mye klokere av denne gjennomgangen, får du lese noen partiprogrammer, eller følge med i Dagbladets valgbod.

Godt valg!