Coronaviruset

- Vi har skapt en «perfekt storm»

Coronaviruset er bare begynnelsen, mener eksperter.

FARLIG: Dyremarkedene i Kina er ett eksempel på aktiviteter som settes i sammenheng med en stadig økende fare for epidemier. Nå advarer eksperter om at coronapandemien bare er begynnelsen, dersom vi ikke endrer kursen på globalt nivå. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FARLIG: Dyremarkedene i Kina er ett eksempel på aktiviteter som settes i sammenheng med en stadig økende fare for epidemier. Nå advarer eksperter om at coronapandemien bare er begynnelsen, dersom vi ikke endrer kursen på globalt nivå. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare én art som er ansvarlige for covid-19-pandemien - oss, skriver noen av verdens ledende eksperter på biologisk mangfold på nettsidene til FNs naturpanel.

Da alarmklokkene gikk i Wuhan var det få som så for seg konsekvensene coronaviruset ville ha for verden de kommende månedene.

Unntaket var ekspertene.

Tidligere WHO-sjef og statsminister Gro Harlem Brundtland uttalte blant annet i slutten av mars at land har unnlatt å forberede seg på en pandemi, og at vi med coronapandemien står overfor «en varslet katastrofe».

Nå advarer eksperter om at vi med coronaviruset SARS-CoV-2 bare har sett begynnelsen.

Menneskene er ansvarlige

Professorene Josef Settele, Sandra Díaz og Eduardo Brondizio har ledet det som, ifølge The Guardian, er en av de mest omfattende helsesjekkene av planeten som noen gang er gjort.

FN-rapporten fra Det internasjonale Naturpanelet (IPBES) ble publisert for nøyaktig et år siden, og så på en rekke faktorer i naturen som påvirkes av menneskelig aktivitet. Blant disse var overbefolkning og påvirkningen våre stadig mer inngripende aktiviteter har hatt på naturens biologiske mangfold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer