Vi har skiftet ham

Vi har gjennomlevd en revolusjon de siste 25 år som vi knapt har merket, men som vi fryktet skulle bli blodig, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Først en tilståelse. Jeg er en fryktsom natur. En utviklingspessimist. En journalistikkens Ludvig som ser farer og dystre utviklingstrekk overalt. Nå foreligger bindsterk forskning fra forskningsstiftelsen FAFO som får meg til å innse at mange av mine bekymringer har vært unødvendige. Verden har utviklet seg bedre enn de fleste kunne forutse og mye bedre enn samfunnsforskere har spådd. Med boka «Hamskifte – den norske modellen i endring» får vi en oppsummering av utviklingen i Norge de siste 25 år. Og det er interessant lesning for alle samfunnsinteresserte. Der finner for eksempel Høyre-leder Erna Solberg stoff som gir henne belegg for å hevde at Aps rolle i samfunnsutviklingen er overdrevet. Der finner Fafos viktigste bidragsyter trøst i varianter av «tida går, men LO består». Og der kan historisk interesserte sammenlikne den nære fortid med tidligere trendbrudd i historien. De som har studert historie vil først og fremst forbinde begrepet «hamskifte» med overgangen fra bondesamfunn til industrisamfunn. Fafo-forskerne bruker betegnelsen også om utviklingen av velferdsstaten og klassesamarbeidet i etterkrigstida. Fafos jubileumsbok handler om det tredje hamskiftet, det som har skjedd fra ca. 1980 og til nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer