- Vi har skjemt oss ut

Norges forsøk på å få nedlistet vågehvalen for kommersiell fangst, endte med total fiasko. - Å kjøpe hvalstemmer med elfenbein og truede havskilpadder, var det dummeste vi kunne gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sa en rystet leder av Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv, til Dagbladet etter at Norge led det totale nederlag under Cites-møtet i Nairobi.

På Cites-møtet om handel med truede dyrearter, trengte Norge to tredjedels flertall for å få klarsignal til kommersiell fangst på vågehval. Norge fikk bare 52 stemmer, og hele 57 imot. Også hvalpartner Japan fikk rein stryk og pådro seg sammen med Norge verstingstempel under Cites-avstemningen i går.

Hard kritikk

Norge har måttet tåle mye kritikk fra en rekke land for sine forsøk på å presse igjennom nedlisting av vågehvalen, og spesielt for metodene.

Norge gikk inn for kommersiell fangst på så vel afrikanske elefanter som kubanske havskilpadder for å sikre seg hvalstemmer tilbake.

Dette vendte mange land mot Norge i hvalsaken. Strategien viste seg å være 100 prosent mislykket. Norge var faktisk lenger unna å få nedlistet vågehvalen denne gangen enn ved forrige Cites-konferanse om handel med truede dyrearter i 1997.

- Utskjemt

Leder av Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv, følger Cites-møtet ringside. Han er ikke nådig i sin karakteristikk av vårt diplomatiske håndverk i hvalsaken:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.