- Vi har slavekontrakter

De svenske Robinson-deltakerne føler seg sviktet og mener at Sveriges Television og Strix kontrollerer livene deres. - Dette er en slavekontrakt, sier en av deltakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hemmelig kontrakt som svenske Aftonbladet har fått tak i viser i følge avisen at Sveriges Televison og Strix styrer hva Robinson-deltakerne får si, gjøre og vise. Bryter de mot reglene, venter det bøter i 100 000-kroners-klassen.

- Dette er en slavekontrakt, sier en av deltakerne til avisen.

Liv i fangenskap

Sveriges nye Robinson-er kom tilbake til Sverige i juli. Siden den gang har de levd et liv i fangenskap, melder Aftonbladet som har lest kontrakten de fleste av deltakerne har skrevet under på. Denne kontrakten blir nå kritisert av flere av Sveriges fremste advokater.

- Strix kan selge ansiktet til en av deltakerne til et tyggegummiselskap og tjene enorme penger, sier advokat Johan Eriksson.

- Strix kan ikke tro at de eier disse personene, fortsetter Eriksson.

Sviktet

I følge Aftonbladet føler flere av deltakerne seg sviktet.

- Flere av oss fikk kontraktene bare et par dager før vi reiste til Filippinene. Det er frekt. Jeg er ikke juridisk kunnskapsrik og burde ha fått tid til å finne en person som kunne hjelpe meg å gå gjennom kontrakten, siier en av deltakerne. Som føler seg lurt:

- Nå er vi låste fram til desember 2001. Dette er en slavekontrakt og vi vet ikke hvor grensene går.

Her er utdrag fra kontrakten:

  • Deltakerne er tvunget til å stille opp på all markedsføring som produksjonsselskapet Strix ber dem om.
  • Strix har rett til å trykke navn, bilder eller andre kjennetegn på trøyer, kopper eller andre varer for så å spre dem utover i verden i de neste tre årene
  • Deltakerne får ingen erstatning.