- Vi har sløst bort mye penger

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): I fjor brukte Sarpsborg kommune nærmere to millioner kroner i hotellopphold for sosialklienter. Kommuneledelsen innrømmer at ordningen er sløsing med offentlige penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vært for late, innrømmer rådmann i Sarpsborg, Einar Evensen.

I dag bor det elleve sosialklienter på hotell i Sarpsborg. Roy Åge har bodd på St. Olav hotell i nærmere et halvt år, og hver måned betaler kommunen 16500 kroner for hotelloppholdet hans.

- Jeg har vært i kontakt med kommunen utallige ganger, men får bare beskjed om at jeg enten må finne meg en hybel selv på under 3500 kroner, eller bo på hotell sammen med titalls andre i samme situasjon som meg, sier Roy Åge.

Dagbladet fikk i går bekreftet at Sarpsborg kommune har innlosjert i gjennomsnitt minst ti sosialklienter på hotell hver måned det siste året.

- Tragisk

Rådmann i Sarpsborg, Einar Evensen, er fortvilet over situasjonen og den enorme pengebruken.

- Dette er helt tragisk. Vi har ikke vært godt nok forberedt på den dramatiske økningen i sosialklienter de siste åra. Dessverre har denne dyre versjonen vært en siste løsning for husløse sosialklienter, sier Evensen.

- Vi har sløst bort mye penger, men håper at det snart skal stå ferdig boliger som sosialklientene kan flytte inn i, sier han.

Til sammenlikning er det i Oslo per i dag bare to sosialklienter som får tilsvarende hotelltilbud. Sarpsborg-rådmannen innrømmer at kommunen hans ikke har disponert penger på en tilfredsstillende måte, og mener mye kunne vært gjort annerledes.

- Men vi så rett og slett ingen annen løsning, sier Evensen.

Misfornøyd vert

Flere av sosialklientene Dagbladet har snakket med sier de har ventet på svar fra kommunen i månedsvis. Også de er sterkt kritiske til ordningen. De ville heller ha hatt sin egne kommunale leiligheter som ville ha kostet kommunen atskillig mindre.

- Kommunen må jo være klar over at ingen vil leie ut boliger til narkomane og fengselsdømte, sier en av beboerne på hotellet, Jan Einar Schrøder.

Selv har han bodd på hotellet i tre måneder. Fortsatt venter han på et fast sted å bo. Hotellverten på St. Olav, Reza Maktabi, innrømmer at han ikke er overvettes begeistret for «hotellgjestene» fra sosialen.

- Stedet har fått et enormt dårlig rykte på seg. Men jeg har tatt valget selv, sier han.

I høst skal det etter planleggingen stå flere boliger klare til sosialklientene.

MISFORNØYD: - Jeg har vært i kontakt med kommunen utallige ganger, men får bare beskjed om at jeg enten må finne meg en hybel selv på under 3500 kroner, sier Roy Åge (t.v.). Til høyre Anne Berit og Jan Erik.