- Vi har smittet Mars med liv

Nå må vi slutte å overbeskytte planeten, sier to forskere.

SMITTET: Mars har blitt bombardert av steiner i milliarder av når. Noen av dem har hatt med seg haikere fra jorda. Bildet viser Victoria-krateret på planetens sørlige halvkule. Foto: NASA/HIRISE
SMITTET: Mars har blitt bombardert av steiner i milliarder av når. Noen av dem har hatt med seg haikere fra jorda. Bildet viser Victoria-krateret på planetens sørlige halvkule. Foto: NASA/HIRISEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi har smittet Mars utallige ganger. Gjennom milliarder av år har jorda blitt bombardert av store asteroider og kometer som har slynget støv, grus og steiner ut i rommet med haikende mikroorganismer.

Noen av dem har helt sikkert endt opp på Mars.

Mens dette var mer utbredt i solsystemets kaotiske og voldsomme barndom, da store nedslag var langt vanligere, finner dagens bakterier, sopp og virus veien til Den røde planeten om bord rovere og sonder.

For minimere problemet er det svært strenge regler og rutiner for å vaske ned fartøy som skal til Mars.

Koster flesk

Dette er «overbeskyttelse», skriver to forskere i siste nummer av tidsskriftet Nature Geoscience. De mener at dette har fått store konsekvenser for utforskningen av planeten, da det koster flesk og spiser seg inn i allerede hardt pressede romfartsbudsjetter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.