- Vi har snart kontroll over Mosul-demningen igjen

Kurdiske styrker i kamper mot IS. Får bombehjelp av USA.

I KAMP:  Med amerikansk bombehjelp er de kurdiske styrkene ved Mosul-demningen på vei mot den strategisk viktige Mosul-demningen. Den fryktede ekstremist-gruppa Den islamske stat (IS) tok over kontrollen av Mosul-dammen i begynnelsen av august. Foto: Ahmad al-Rubaye/Afp/Scanpix
I KAMP: Med amerikansk bombehjelp er de kurdiske styrkene ved Mosul-demningen på vei mot den strategisk viktige Mosul-demningen. Den fryktede ekstremist-gruppa Den islamske stat (IS) tok over kontrollen av Mosul-dammen i begynnelsen av august. Foto: Ahmad al-Rubaye/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske fly og droner har siden i går angrepet styrkene til Den islamske stat (IS), som for nesten to uker siden tok kontroll over den strategisk svært viktige Mosul-demningen i det nordlige Irak. Nå får kurderne bombehjelp for å ta tilbake dammen. De kurdiske styrkene er nå bare kilometer unna Mosul-dammen, ifølge Al Jazeera.

- Kampene om Mosul-demningen pågår og vi har påført store tap på IS. Mer enn 80 prosent av demningen er nå kontrollert av pashmergaene (den kurdiske hæren, journ.anm), sier Abdul-Khaliq Babiri, medlem av Det kurdiske demokratiske partiet (KDP), melder det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Vann kan nå Bagdad Mosul-demningen gir elektrisitet og vann til store områder i Irak, og kurdere og amerikanere har fryktet at IS ville sprenge demningen. Da ville Mosul-elva ha flommet over. Vannemassene kunne i verste fall ha strømmet helt til Bagdad.

- I løpet av de neste timene forventer vi at vi klarer å rydde området for IS-styrker og ta fullstendig kontroll over Mosul-demningen, fortsetter Babiri.


Tøff kamp De kurdiske styrkene har i offensiven også klart å ta tilbake tre byer fra IS' hender, ifølge Al Jazeera.

- Amerikanske fly presser IS-krigerne til å gjøre retrett, men dette blir ikke noen enkel kamp. Nå vet gruppen (IS, journ.anm) at de blir bombet fra lufta. Da vil de endre taktikk på bakken, sier Al Jazeeras reporter på stedet, Zeina Khodr.

Kurdiske styrker har møtt motstand. IS har lagt både hjemmelagde bomber i landminer som hinder i området rundt demningen.

VIKTIG MÅL:  Den 9. august tok krigere fra ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) kontroll over Mosul-demningen. Nå får kurdiske styrker på bakken amerikansk bombehjelp, i håp om å ta tilbake eierskapet til den strategiske demningen. Foto: Afp/Scanpix
VIKTIG MÅL: Den 9. august tok krigere fra ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) kontroll over Mosul-demningen. Nå får kurdiske styrker på bakken amerikansk bombehjelp, i håp om å ta tilbake eierskapet til den strategiske demningen. Foto: Afp/Scanpix Vis mer