Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har spist norsk snask på romstasjonen

Alle astronautene elsket seigmenn, sier Fuglesang til Dagbladet fra ISS.

SPISTE SEIGMENN: Christer Fuglesang bød astronaut-kollegene på norsk godteri ombord på romstasjonen ISS.Foto: NASA
SPISTE SEIGMENN: Christer Fuglesang bød astronaut-kollegene på norsk godteri ombord på romstasjonen ISS.Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): På dag åtte i Discoverys oppdrag til Den internasjonale romstasjonen ISS, har ESA-astronaut Christer Fuglesang og den øvrige besetningen nytt en etterlengtet dag med fritid.

- Vi har spist litt norsk snask her! «Sege gubber, gummer og barn» - alle om bord ISS likte det, sier en vektløs Fuglesang til Dagbladet direkte fra ISS - 350 kilometer over bakken.

En pose seigmenn var blant de personlige gjenstandene den selverklærte svensknorske Fuglesang tok med til romstasjonen, da han for én uke siden ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida.

Ser fram til øl
Nykommer om bord ISS, Nicole Stott, la seg på samme linje, og lovpriste den internasjonale menyen. «Du finner noe for alle her», sier Stott, under den luftige pressekonferansen som også var svært internasjonal: Astronautene pratet både engelsk, spansk, fransk, norsk og svensk.

Service- og forsyningsoppdraget til ISS nærmer seg nå slutten. 10. september skal Discovery ifølge planen lande, og etter 13 dager uten tradisjonell personlig hygiene så er det særlig én ting Fuglesang klør etter:

- Jeg ser fram til å ta en varm dusj og å møte familien. Det er også veldig godt å spise en ordentlig kjøttbit, og kanskje drikke en øl. Jeg gleder meg også til å komme tilbake til Norge, sier Fuglesang - for anledningen på norsk - til Dagbladet fra romstasjonen.

PRESSEKONFERANSE: Dagbladet snakket med Fuglesang, som holder mikrofonen på bildet. Discovery-astronautene er kledd i rødt, ISS-astronautene i blått.Foto: NASA
PRESSEKONFERANSE: Dagbladet snakket med Fuglesang, som holder mikrofonen på bildet. Discovery-astronautene er kledd i rødt, ISS-astronautene i blått.Foto: NASA Vis mer

Fysikeren var i går ute på den andre av totalt tre ekstremt krevende romvandringer. Trass problemer med en lykt på hjelmen så greide Fuglesang og makker Olivas å bytte ut en tom ammoniakktank på ISS innenfor tidsskjemaet.

Vemodig romadjø
For Fuglesang så ble dette nest siste romvandring noensinne; han skal aldri opp i rommet igjen. Det blir både «nostalgisk og vemodig» når han går ut av slusa og suser gjennom vakuumet over jorda for siste gang, forteller han.

- Ja, det er veldig spesielt å se ned. Du går rundt hele jorda på 90 minutter, og får se hvor liten den faktisk er. Når du kjenner deg igjen, og ser hjemstedet, så får du en ekstra varm følelse. Vi er mange kulturer som jobber sammen her på ISS, og jeg skulle ønske alle gjorde det samme på jorda, sier Fuglesang til Dagbladet under pressekonferansen fra ISS.

Kollega Jose Hernandez, førstereisgutt i rommet, skrøt også av det spektakulære synet.

- Det er utrolig vakkert. Det som slo meg mest var overgangen fra natt til dag — når sola står opp og du får se hvor tynn og delikat atmosfæren er. Det gir oss større grunn til å ta vare på den, sier Hernandez under pressekonferansen.

HØYT OPPE: Christer Fuglesang henger i enden av en robotarm som assisterte ham i skiftet av en tom ammoniakktank på ISS. Foto: NASA TV
HØYT OPPE: Christer Fuglesang henger i enden av en robotarm som assisterte ham i skiftet av en tom ammoniakktank på ISS. Foto: NASA TV Vis mer

Vanskelig romvandring
Under Discoverys tredje og siste romvandring på søndag, norsk tid, skal Fuglesang og amerikanske Danny Olivas reparere og bytte ut en rekke komponenter på utsiden av ISS.

Hele operasjonen skal ta rutinemessige 6 timer og 30 minutter, men Olivas advarer mot å bli overmodig.

- Utfordringa blir å holde blikket på målet: Tre trygge romvandringer. At to har gått bra så langt betyr ikke at den tredje blir enkel, sier Olivas.

SISTE REIS: ESAs Christer Fuglesang er på sin andre og siste tur i rommet. Foto: AP Photo/NASA
SISTE REIS: ESAs Christer Fuglesang er på sin andre og siste tur i rommet. Foto: AP Photo/NASA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!