TRØBBEL I SIKKERHETSSJEKKEN:   Det kom pipelyder både fra kofferten og skoene, og Mulla Krekar måtte ta en ekstra runde gjennom sikkerhetsscanneren da han ankom Oslo tingrett i dag.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
TRØBBEL I SIKKERHETSSJEKKEN: Det kom pipelyder både fra kofferten og skoene, og Mulla Krekar måtte ta en ekstra runde gjennom sikkerhetsscanneren da han ankom Oslo tingrett i dag. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

- Vi har utvist til land med dødsstraff tidligere

Erna Solberg håper hun slipper å møte Mulla Krekar i retten igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år er det 20 år siden ping pong-kampen om Mulla Krekars (55) være eller ikke-være i Norge startet.

Han kom til landet i november 1991 som kvoteflyktning fra Kurdistan og Irak.

Allerede i 1992 fikk norsk politi opplysninger om at Krekar drev militær opplæring i de samme områdene han hadde oppgitt at han måtte flykte fra av fare for sitt eget liv.

 - IKKE PERSONLIG NAG:  - Jeg oppfatter ikke at utsagnene er rettet mot meg som person, men fordi jeg er en offentlig person, sa  Erna Solberg i sitt  vitnemål i saken mot Mulla Krekar.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- IKKE PERSONLIG NAG: - Jeg oppfatter ikke at utsagnene er rettet mot meg som person, men fordi jeg er en offentlig person, sa Erna Solberg i sitt vitnemål i saken mot Mulla Krekar. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg håper at denne saken får en avslutning og at jeg ikke møter han i retten igjen. Det var min jobb som kommunalminister å følge opp utvisningsvedtakene, og nå er det andre som har den oppgaven, sa tidligere kommunalminister Erna Solberg (51) til pressen etter at hun hadde forklart seg i 25 minutter i vitneboksen i Oslo tingrett i dag.

Mulla Krekar er tiltalt for å ha kommet med alvorlige trusler mot Solberg for hennes iver etter å få iverksatt utvisningsvedtaket mot han (se faktaboks).

Solberg ga ingen eksakt vurdering om det er «trygt» å utvise Krekar nå til hjemlandet Irak i forhold til norske myndigheters krav om at han skal være trygg for dødsstraff.

- Har skjedd før Men etter at hun forklarte seg i tingretten i dag, minnet Høyre-lederen om at norske myndigheter har utlevert terrormistenkte til land med dødsstraff tidligere. Det skjedde med piloter som ble sendt til Sovjetunionen/SUS på 90-tallet.

I retten hevdet Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling at hans klient er blitt en svarteper i norsk utenrikspolitikk.

Erna Solberg ga ikke uttrykk for noe personlig «nag» etter dagens vitneprøv, der hun møtte Mulla Krekar i rettssalen.

- Jeg har ikke tolket truslene til å være rettet mot meg personlig, men mot meg som offentlighetsperson i den rollen jeg hadde da.

- Ingen grubling - Han visste jo godt hva som var min jobb. Og det er politiets jobb å beskytte offentlige personer. Jeg stoler på deres vurderinger, og har ikke tillatt meg å gruble over personlige konsekvenser. Da ville jeg fått problemer som politiker.

- Men det er klart det har vært en belastning for familie og venner å bli minnet om denne situasjonen hele tiden, sier Solberg.

Hun forklarte i retten i dag at det var Frp-lederen Siv Jensen som anmeldte Mulla Krekar til politiet for hans uttalelser om hva som kunne skje med Erna Solberg dersom han blir sendt ut av Norge.