Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har vært avhengige av olje for lenge

Svekket Bush vil rydde opp i Irak. Dagbladet.no fulgte Bushs tale i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush holdt i natt sin tale sin tale «State of the Union». Talen var, ifølge Det hvite hus\' talsmann Tony Snow, delt i to like store deler om innenriks- og utenrikspolitikk, skriver New York Times.

Slik ønsker Bush å unngå at den kostbare Irak-krigen overskygger andre politiske områder, slik Vietnamkrigen overskygget president Lyndon B. Johnsons to siste år fra 1967 til -69.

Hvilke ord bruker den amerikanske presidenten oftest? Sjekk ordbruken i alle Bush sine taler her.

Samarbeid

I talen, som Dagbladet.no fulgte direkte i natt, satte Bush et stort fokus på Irak-krigen. Det var en uvant ydmyk Bush, introdusert av demokraten Nancy Pelosi, som inntok talerstolen. Han åpnet med å vektlegge behovet for samarbeid mellom Demokratene og det republikanske mindretallet i Kongressen.

- Vårt lands innbyggere bryr seg ikke mye om hvilken side av gangen vi sitter på- så lenge vi er villige til å krysse gangen når det er en jobb som må bli gjort, sier Bush.

Han understreker også at den amerikanske økonomien er på bedringens vei.

- Inflasjonen er lav, arbeidsledigheten er lav, og vår jobb er å holde det slik. Ikke med mer stat, men mer forretningsvirksomhet, sier Bush til en samlet Kongress.


Miljø
Bush har kanskje lært av California-guvernør Arnold Schwarzeneggers miljøsatsning.

- Vi har vært avhengige av olje for lenge. Dette gjør oss sårbare. Vi trenger mer sol- og vindkraft, atomkraft og renset kullkraft for å sikre strømforsyningene, sier Bush. Presidenten understreker at målet er å bli mindre avhengig av oljen fra Midtøsten.

- Lykkes vi, vil det redusere våre kjøp av olje fra regionen med to-tredjedeler, sier Bush.

Utenrikskapittelet i talen fokuserte i hovedsak på Midtøsten, USAs styrker i Irak og sikkerhetspolitikk.


Midtøsten på dagsorden
Men Bush trekker EU og Russland inn i talen som samarbeidspartnere for å finne en tostatsløsning i Israel og Palestina, et prosjekt flere amerikanske presidenter har viet oppmerksomhet, men aldri lykkes med.

Han kom med klare advarsler til Iran og andre stater som vil trosse USAs internasjonale agenda.

- Se på et hvert prinsipp for sivilisasjon. Terroristene vil mene det er motsatt, sier Bush, som også i årets tale vektlegger angrepene på World Trade Center i 2001 når den upopulære utenrikspolitikken og krigføringen skal forsvares.

Flere demokrater merket seg at presidenten ikke kom med noen plan for tilbaketrekning fra Irak. Kommentatorer hevder at talen forsøkte å forberede det amerikanske folket på flere år med militære operasjoner i Midtøsten.

Han viet mye oppmerksomhet til den nye Irak-strategien, som innebærer å sende over 20.000 nye soldater til Irak Forslaget har møtt mye kritikk, men Bush vil ikke gi opp.

- Jeg ber dere om å gi den en sjanse til å virke, sier han.


Hovedpunkter

 • Amerikanernes bensinforbruk skal kuttes med 20 prosent innen 2017.

  - Målet skal nås ved hjelp av en kraftig økning av produksjonen av etanol og andre typer alternativt drivstoff, sier Bush i talen.

  Bush har tidligere fått krass kritikk for ikke å ta trusselen fra menneskeskapt global oppvarming på alvor ved å holde USA utenfor Kyotoavtalen. USA står i dag for 25 prosent av verdens klimagassutslipp, med bare fem prosent av befolkningen.
 • Krav om at privatbiler skal være mer energieffektive.

  Slik skal bensinforbruket senkes. Bush vil også be Kongressen om å bruke 1,6 milliarder dollar til forskning på alternative energikilder over en tiårsperiode.
 • USA skal få balanse i statsbudsjettet i løpet av fem år.

  Målet skal ifølge kilder i Washington nås ved å sette et fast tak for offentlige utgifter og gjennom reformer i helsevesen og pensjonsordninger. De siste årene har USAs statsbudsjett økt sitt underskudd og handelsbalansen er forverret.
 • Etableringen av et tverrpolitisk utvalg skal gi råd om krigen mot terror og Irak-krigen. Lederne av både den demokratiske og republikanske fløyen i Kongressen får plass her.

  USAs president George W. Bush advarer i sin tale« rikets tilstand » om følgene av en fiasko i Irak vil være «alvorlige og vidtrekkende».

  Ved å etablere utvalget kan Bush forankre Irak-politikken bredt, og binde demokratene til masten, ved å ansvarliggjøre dem i utenrikspolitikken før presidentvalget i 2008. Bush la vekt på den nye Irak-strategien, som innebærer å sende over 20 000 nye soldater til Irak. Beslutningen har allerede møtt sterk kritikk.
 • Amerikansk utenrikspolitikk er «mer enn krig og diplomati», understreket Bush i natt.

  Han vektla at USA vil fortsette arbeidet i kampen mot sult, fattigdom og spredningen av AIDS i Afrika. Støtten til demokratibevegelser i land som Hviterussland og Cuba vil også fortsette, understreket Bush.

  Det er ventet at en omstridt oljeutvinning i Alaska snart starter. Det vil være en av flere måter USA skal bli mer uavhengig av et ustabilt og stadig mer fiendtlig innstilt Midtøsten.

  Bush har også planer om å fordoble lagerkapasiteten for strategiske oljereserver, fra dagens 727 millioner fat.

  I dag forbruker USA 20 millioner fat olje om dagen. Forslagene avspeiler at sikre energiforsyninger er et sikkerhetspolitisk spørsmål, ikke bare et klimatiltak.

  Med et demokratisk flertall i Kongressen er det nødvendig for Bush å fri til de verdikonservative og moderate blant de demokratiske representantene for å få gjennomslag.

  Presidentkandidat Hillary Clinton (d) har allerede varslet at hun vil støtte Bush på områder som energi og helsepolitikk, men også trekke politikken lengre i demokratenes retning enn presidentens forslag.

MILJØ-ARNOLD: Har Bush lært en ny energipolitikk av California-guvernør Arnold Schwarzenegger?
HILLARY CLINTON: Presidentkandidat (d) Hillary Clinton sier hun støtter flere av Bushs planer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!