Mette Frederiksen om Danmark:

- Vi har vært for naive

Statsminister Mette Frederiksen innrømmer at Danmark har vært for naive.

INNRØMMELSE: I sin nyttårstale kom Danmarks statsminister Mette Frederiksen med en innrømmelse: Danskene har vært for naive med tanke på egen sikkerhet. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB
INNRØMMELSE: I sin nyttårstale kom Danmarks statsminister Mette Frederiksen med en innrømmelse: Danskene har vært for naive med tanke på egen sikkerhet. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB Vis mer
Publisert

Søndag innrømmet statsminister Mette Frederiksen i sin nyttårstale at Danmark har vært for naive med tanke på egen sikkerhet. Deretter manet hun danskene til å yte mer.

- Danmark fortsetter vår varige og lojale støtte til Ukraina. Samtidig må vi forberede oss på at vi også her hjemme står overfor et skjerpet trusselnivå. I Europa har vi en tendens til å forestille oss at resten av verden tenker og gjør som oss. Vi trodde i mange år at samhandel og vekst nærmest automatisk ville føre til fredelig sameksistens.

- Vi rustet ned da de andre rustet opp. Og vi har på en rekke områder gjort oss selv for avhengige av andre. Nå ser vi at vi har vært for naive. At vi står på terskelen til ei ny tid – som blir utfordrende, sa Frederiksen og sverget på at de i 2030 skal holde sitt løfte til Nato om å bruke to prosent av egen BNP på forsvar.

STATSMINISTEREN OPPTRER: Her opptrer den danske statsministeren Mette Frederiksen på Stenborgsund Dansktopfestival, 19. august 2022. Video: Øxenholt Foto. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Oppfordring

Frederiksen sa også at danskene har vanskelig for å forstå Russlands grusomheter.

- Med hånda på hjertet: Vi kan ikke komme oss gjennom både krig i Europa, klimakrisa og utfordringene her hjemme om vi ikke, hver og én, er klar til å yte mer.

Pensjonert oberst Lars R. Møller er kritisk.

- Tatt i betraktning at en statsminister fra Socialdemokratiet i 2014 sto og lovet at vi skulle øke våre bidrag, så kan jeg ikke være imponert. Det er åtte år siden, og det har ikke skjedd en dritt, sier Møller til danske B.T.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer