Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slovakisk journalist (27) og samboeren drept

- Vi har vært forskånet for dette. Men nå rykker det nærmere

Pressefrihetens kår blir verre og verre, mener fagfolk.

DREPT: Hundrevis av lys er lagt ned foran bildet av den drepte journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova i sentrum av Slovakias hovedstad Bratislava. Paret ble funnet drept i sitt hjem mandag. Foto: Vladimir Simicek / AFP / NTB Scanpix
DREPT: Hundrevis av lys er lagt ned foran bildet av den drepte journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova i sentrum av Slovakias hovedstad Bratislava. Paret ble funnet drept i sitt hjem mandag. Foto: Vladimir Simicek / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den europeiske pressen er rystet etter at den slovakiske journalisten Jan Kuciak (27) og hans samboer ble funnet skutt og drept i sitt hjem vest i landet mandag.

«Det er verre enn på lenge, og det går feil vei nå.» Eva Stabell, prosjektleder for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistforbund

Politiet jobber ut fra teorien at journalisten ble tatt av dage av personer som ikke likte hans siste prosjekt - å avdekke triksing med skatt i den slovakiske samfunnseliten. 27-åringen har tidligere fått trusler, uten at politiet har foretatt seg noe.

Dusør

Nå har Slovakias statsminister Robert Fico utlovet en dusør på 1 million euro (9,6 millioner kroner) til den eller dem som kommer med opplysninger som bidrar til å oppklare saken, ifølge Washington Post.

Men statsministerens forhold til pressefrihet er skitnet til; han har tidligere kalt enkelte journalister for «skitne antislovakiske prostituerte» etter at de undersøkte anklager om korrupsjon i administrasjonen hans.

Likevel: EU-landet Slovakia har en relativt god historie med pressefrihet og ligger for tida på 17. plass på Reportere Uten Grensers liste over land rangert etter pressefrihet - der Norge flatterende nok ligger øverst.

Dette er det andre journalistdrapet i EU på fire måneder. I oktober ble maltesiske Daphne Galizia drept av ei bilbombe. 53-åringen jobbet med å avsløre korrupsjon blant politikere i øystaten - blant dem som ble omtalt i hennes artikler, var statsministerens kone.

Flere personer er siktet etter drapet på Galizia, men ingen er så langt stilt for retten.

SPRENGT I HJEL: Maltesiske Daphne Galizia (53) ble drept da bilen hennes gikk i lufta 16. oktober i fjor. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB Scanpix
SPRENGT I HJEL: Maltesiske Daphne Galizia (53) ble drept da bilen hennes gikk i lufta 16. oktober i fjor. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

På verdensbasis ble til sammen 82 mediefolk drept i fjor, hvorav fem i Europa, ifølge årsrapporten fra Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ). Mexico, Irak og Afghanistan var de mest dødelige landene, alle med over ti drepte.

Så langt i år er det globale dødstallet 6, inkludert Kuciak.

Peker ut Serbia

- Vi er veldig bekymret, sier Eva Stabell, prosjektleder for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistlag, til Dagbladet.

I forrige uke deltok hun på en stor konferanse i Polen, i regi av Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ), der blant andre drepte Daphne Galizias sønn Matthew Galizia deltok.

- Tilbakeslaget for pressefriheten i Europa var den store bekymringen der. Dette er en trend som går feil vei, sier Stabell.

Spesiell bekymring knytter seg til Serbia.

- Der har det vært overfall og trusler mot journalister, og mange frykter drap, sier hun.

- Faretruende tendens

I det hele tatt er tendensen faretruende over store deler av Øst-Europa. Stabell minner om flere nylige journalistdrap i Ukraina og Russland, og peker ut Polen og Ungarn som land der pressefriheten er under stadig større press.

BEKYMRET: Eva Stabell, prosjektleder for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistlag. Foto: Norsk Journalistlag
BEKYMRET: Eva Stabell, prosjektleder for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistlag. Foto: Norsk Journalistlag Vis mer

- Det starter gjerne med innskrenkede rettigheter for pressen. Så blir det legitimt å true og angripe pressefolk. Etter drap blir sjelden gjerningspersonene tatt, og man spør seg om politiet virkelig er ute etter å finne dem.

Stabell setter dette i sammenheng med mindre frihet også i samfunnet for øvrig i de aktuelle landene. I Polen har regjeringen overtatt mye av kontrollen over domstolene.

- Stemningen og holdningene i regjeringsapparatet fører ofte til at journalister blir drept. Derfor må myndighetene være sterke og klare, sier Stabell.

Står sterkt i Norge

Stabell understreker at drap på journalister ikke er noe nytt. Men understreker at både Kuciak og Galizia jobbet med saker om korrupsjon og maktmisbruk.

- Dette er en utvikling vi frykter, sier hun.

Samtidig er det slik at trusler mot og drap på journalister vanligvis fører til frykt og tilbakeholdenhet i pressen. Dermed får bakmennene det som de vil.

- Det blir mer selvsensur, fordi folk frykter for sitt eget liv. Hver gang noen blir drept, sender det et signal til miljøet. Det er veldig ødeleggende, og det er viktig at drapene blir grundig etterforsket, sier Stabell.

Hun understreker at pressefriheten står svært sterkt i Norge.

- Jeg er ikke bekymret for utviklingen her til lands. Men journalistforbund i alle land har et ansvar for å verne om pressefriheten.

Stabell er også bekymret over framveksten av oppfatningen at de etablerte mediene leverer «fake news», slik USAs president Donald Trump stadig hevder.

- UBEHAGELIG NÆR: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier drap på journalister nå er ubehagelig nær Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
- UBEHAGELIG NÆR: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier drap på journalister nå er ubehagelig nær Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Disse tingene har sammenheng med hverandre. Andre land får dårlige ideer og tenker at når USAs president kan le av seriøs journalistikk, hvorfor kan ikke de også? Det er verre enn på lenge, og det går feil vei nå, konstaterer hun.

- Feil vei i Tyrkia

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier drap på journalister er noe som er velkjent fra land som Norge ikke liker å sammenlikne seg med, men som nå kommer ubehagelig nær.

- Vi har stort sett vært forskånet for dette i Europa, men med disse drapene i Slovakia og på Malta rykker det nærmere, sier Jensen til Dagbladet.

- Drap på journalister er velkjent fra blant annet Mexico, Kina og enkelte land i Afrika. Men vi har jo hatt tilfeller i Russland der journalister plutselig er blitt drept og man kan stille spørsmål til årsaken. I tillegg kommer andre land der trakassering av pressefolk er vanlig, sier han.

FENGSLET I TYRKIA: Den tysk-tyrkiske journalisten satt fengslet i Tyrkia i over et år uten tiltale, og ble løslatt 16. februar. Foto: Özan Kose / AFP / NTB Scanpix
FENGSLET I TYRKIA: Den tysk-tyrkiske journalisten satt fengslet i Tyrkia i over et år uten tiltale, og ble løslatt 16. februar. Foto: Özan Kose / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Spesielt bekymret er generalsekretæren for utviklingen i Nato-landet Tyrkia, der Erdogan-regimet har fengslet en rekke både tyrkiske og utenlandske journalister, spesielt i kjølvannet av det mislykkede militærkuppet sommeren 2016.

- Tyrkia er et europeisk land og en alliert, som gjennom Nato er forpliktet til å fremme demokrati og ytringsfrihet - men det blir bare verre og verre. En periode var det tegn til at den sekulære bevegelsen, arven etter Atatürk (den tyrkiske republikkens grunnlegger, red.anm.) skulle slå igjennom, og det var snakk om EU-medlemskap. Men nå er det gått i helt motsatt retning, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!