Slovakisk journalist (27) og samboeren drept

- Vi har vært forskånet for dette. Men nå rykker det nærmere

Pressefrihetens kår blir verre og verre, mener fagfolk.

DREPT: Hundrevis av lys er lagt ned foran bildet av den drepte journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova i sentrum av Slovakias hovedstad Bratislava. Paret ble funnet drept i sitt hjem mandag. Foto: Vladimir Simicek / AFP / NTB Scanpix
DREPT: Hundrevis av lys er lagt ned foran bildet av den drepte journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova i sentrum av Slovakias hovedstad Bratislava. Paret ble funnet drept i sitt hjem mandag. Foto: Vladimir Simicek / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den europeiske pressen er rystet etter at den slovakiske journalisten Jan Kuciak (27) og hans samboer ble funnet skutt og drept i sitt hjem vest i landet mandag.

Politiet jobber ut fra teorien at journalisten ble tatt av dage av personer som ikke likte hans siste prosjekt - å avdekke triksing med skatt i den slovakiske samfunnseliten. 27-åringen har tidligere fått trusler, uten at politiet har foretatt seg noe.

Dusør

Nå har Slovakias statsminister Robert Fico utlovet en dusør på 1 million euro (9,6 millioner kroner) til den eller dem som kommer med opplysninger som bidrar til å oppklare saken, ifølge Washington Post.

Men statsministerens forhold til pressefrihet er skitnet til; han har tidligere kalt enkelte journalister for «skitne antislovakiske prostituerte» etter at de undersøkte anklager om korrupsjon i administrasjonen hans.

Likevel: EU-landet Slovakia har en relativt god historie med pressefrihet og ligger for tida på 17. plass på Reportere Uten Grensers liste over land rangert etter pressefrihet - der Norge flatterende nok ligger øverst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.