Advarer mot høst-bølge:

- Vi har vært her før

Vaksinedekningen i Europa er langt ifra å kunne forhindre nye smittebølger, advarer WHO, som nå maner til forsiktighet med å slippe befolkningen løs i sommer.

EUROPA ÅPNER: Frankrike er et av landene der smittetallene har stupt den siste tida, og hvor det er åpnet for et mer sosialt liv. Her fra Palavas-les-Flots sør i Frankrike torsdag. Foto: Pascal Guyot / AFP / NTB
EUROPA ÅPNER: Frankrike er et av landene der smittetallene har stupt den siste tida, og hvor det er åpnet for et mer sosialt liv. Her fra Palavas-les-Flots sør i Frankrike torsdag. Foto: Pascal Guyot / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Europa har smittetallene dalt kraftig den siste tida, og stadig flere land åpner opp for mer normale liv.

Direktør Hans Kluge i WHO Europa er imidlertid bekymret for at smitten kan øke igjen i takt med reiser og mer sosiale liv. Han oppfordrer til å beholde visse restriksjoner, selv om smitten går ned, skriver The Guardian.

- Vi har vært her før. Sist sommer steg smitten gradvis i yngre aldersgrupper, og spredte seg så videre til eldre aldersgrupper. Det førte til forferdelige … tap av liv utover høsten og vinteren 2020. La oss ikke begå den feilen igjen, advarte Kluge.

For få vaksinert

Ifølge WHO har nå 30 prosent av europeere fått første dose av vaksinen, mens 17 prosent er fullvaksinert.

Antallet vaksinerte er «langt fra nok til å beskytte regioner fra smitteoppblomstring», og mange over 60 er fortsatt ikke vaksinert, påpeker WHO. Minst 80 prosent av befolkningen må være fullvaksinert før kravene om å holde avstand kan lempes på, sa Kluge ifølge NTB.

- Hvis du velger å reise, gjør det ansvarlig. Tenk på risikoen. Bruk sunn fornuft og ikke sett dette harde arbeidet på spill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer