- Vi har vært overbærende fram til nå

Iranske myndigheter har kastet silkehanskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagen i dag har vært den blodigste siden opptøyene i Iran startet etter valget 12. juni. Mir Hossein Mousavis tilhengener har daglig demonstrert i Teheran.

Flere personer skal ha blitt skutt og drept etter sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker.
En ung kvinne skal ha blitt skutt og drept av Basij-militsen. Bilder fra Teheran i kveld viser en mann som ligger skutt og drept i gata.

Da ayatolla Ali Khamenei talte til folket under fredagsbønnen i går ba han om ro, og sa at demonstrantene måtte bære ansvaret for følger av demonstrasjonene.

- Vi har vært ovebærende fram til nå, men fra i dag vil vi gjenoppta loven og bli mer alvorlige i måten vi håndterer dette på, sa general Esmaeil Ahmadi Moghadam på statlig iransk tv, ifølge AP.

Varslet demonstrasjoner
I dag hadde Mousavis tilhengere varslet to demonstrasjoner på Revolusjonsplassen. For å hindre dette hadde myndighetene satt inn flere tusen politifolk, sikkerhetsstyrker, militærpoliti, antiopprørspoliti og Basij-militsen.

Tusenvis av Mousavi-tilhengere barket sammen med sikkerhetsstyrker og politi like ved Revolusjonsplassen i sentrum av Teheran.

Ifølge Sky News skal Mirhossein Mousavis tilhengere ha satt fyr på hovedkvarteret til Mahmoud Ahmadinejad.

Tåregass og vannkanoner
Sikkerhetsstyrkene brukte tåregass, vannkanoner og batonger mot demonstrantene. Enkelte av demonstrantene skal ha slått tilbake og satt fyr på militiaens motorsykler, melder AP.
Helikoptre sirkler over Irans hovedstad, mens ambulansene uler i gatene.

Ved 17-tiden har kom ubekreftede meldinger om at flere av soldatene nå nekter å kjempe mot folkemassene. Andre ubekreftede meldinger går ut på at politiet skyter varselsskudd i lufta for å advare demonstrantene.

Det har også kommet meldinger om at sykehusene i Teheran rapporterer om at de har fått inn hundrevis av sårede etter sammenstøtene.

Drept av bombe
Ifølge AP ble en person drept og to skadd etter at en bombe eksploderte ved gravstedet til Ayatolla Khomeinis gravsted i Teheran.
Ifølge BBC var det en selvmordsbombeaksjon.

Dette er den største konflikten i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979.

Øyenvitner har fortalt om harde sammenstøt nær Revolusjonsplassen midt i Teheran etter at flere tusen demonstranter ropte «Død over diktatoren! Død over diktaturet!»

Dagbladet følger situasjonen i Iran.