Storbrannen i Sokndal

- Vi har vært så uheldige som vi kan være

Det er meldt at det kan bli kraftigere vind onsdag morgen, noe som betyr krevende slukkeforhold.

SENTRUM RØYKLAGT: Ordfører i Sokndal, Trond Arne Pedersen, forteller at hele Sokndal sentrum ligger i tjukk røyk, og at innbyggere er evakuert. Videoreporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer Vis mer

SOKNDAL / OSLO (Dagbladet): Brannmannskapene har fortsatt ikke kontroll over den voldsomme brannen som herjer i Sokndal kommune i Rogaland.

«Det brenner fortsatt kraftig, og det er ikke kontroll på brannen. Det har så langt brent over ca. 6000 mål», skriver operasjonsleder Irene Ragnhildstveit i en pressemelding klokka 05.35 onsdag morgen.

Operasjonslederen skriver at brannen har spredd seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust er nedbrent.

«Det er bekymring rundt om brannen vil spre seg til Knubedal og videre retning mot Sogndalsstranda, og det planlegges for nødvendige tiltakt», skriver Ragnhildstveit.

Noe tidligere på natta sa rådmann i Sokndal, Karl Johan Engelhart Olsen, at vinden hadde løyet litt, og at det så litt bedre ut.

- Men vi ser også at brannen sprer seg og går litt andre veier enn det den gjorde for en stund siden, sa Engelhart Olsen til Dagbladet kvart på to natt til onsdag.

Har kontaktet NATO

I natt har det vært ute 40 - 50 personer som drev med aktiv brannslukking, og det kommer inn nye folk onsdag morgen.

Innsatsleder i Norsk Folkehjelp, Alexander Torgersen, om skogbrannen i Sokndal. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Da kan også helikoptre settes inn i slukkingsarbeidet igjen. Helikoptrene kan ikke brukes i slukningsarbeidet når det er mørkt.

- Vi får inn tre - fire nye helikoptre i morgen tidlig. I tillegg har politiet vært i kontakt med NATO, med tanke på å få inn fly derfra, sa Engelhart Olsen natt til onsdag.

I morgentimene settes det også inn nye mannskaper inn i slukningsarbeidet, sånn at det da vil være 150 personer totalt sett som kjemper mot flammene.

- Vi håper at de som er ute og gjør en fantastisk jobb nå i natt klarer å holde kontroll på videre spredning av brannen, slik at vi kan få en viss kontroll på den i løpet av morgendagen, fortalte rådmannen.

«Det brenner fortsatt, og det er ikke kontroll. Det er meldt økende vind i løpet av natt og utover dagen i morgen. Det er gitt bistand fra forsvaret, så personell fra Heimevernet vil være på plass ca. 04.30 for innsats», skriver politiet i Sørvest på Twitter.

- Gjør en kjempejobb

Rådmannen i Sokndal, som selv har jobbet som brannmann, beskriver slukkearbeidet som svært krevende.

- Vi har vært så uheldige som vi kan være, med sterk vind og så tørt som det er nå, sier han.

I tillegg til det rene slukkearbeidet er en del personer ute og kjører med tankvogner fra landbruket. De dynker terrenget så godt det lar seg gjør, for å hindre at brannen sprer seg.

- Det er gjort en veldig god jobb, sier Engelhart Olsen.

Han legger likevel til at det knytter seg en del usikkerhet til hvor kraftig vinden blir onsdag morgen.

SISTE NYTT: Skogbrannen i Sokndal herjer fortsatt onsdag morgen. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Brannen har utviklet seg litt kjappere i noen retninger, men det er ikke noe særlig boliger som er bebodd i disse områdene. Vi har folk fra Sivilforsvaret som er ute i natt for å sjekke der folk er evakuert fra for å sikre boligmassen, sånn at det blir minst mulig skade på bygninger, sier rådmannen.

Han roser brannmannskapene for jobben de legger ned.

- De gjør en kjempejobb. Jeg vet veldig godt hvor tungt det er, og hva det handler om. Jeg må bare berømme mannskapet, sier han.

Seint tirsdag kveld meldte også kommunen på sine hjemmesider at Sokndal skole holder stengt onsdag, på grunn av brannen.

160 boenheter evakuert

Tirsdag kveld bekreftet politiet at 160 boenheter var evakuert eller sjekket ut, og at det omfatter flere hundre personer. Ordfører, Trond Arne Pedersen (KrF), opplyste at det brant fire forskjellige steder, og at den største brannen rammet et område på 4,5 kvadratkilometer.

«Storbrannen i Sokndal omfatter følgende steder: Bjånes, Lauvås og Årstad. Brannen sprer seg raskt. Alle tilgjengelige ressurser er kalt ut. Brannvesenet fra Flekkefjord, Egersund og Sokndal, Sivilforsvaret og politiet deltar. Politiet har foretar evakuering til Sokndalshallen», opplyste kommunen på sine nettsider.

Foreløpig har det ikke blitt meldt om personskader, men Sokndal kommune har på sine hjemmesider oppfordret innbyggere med astma, kols eller andre lungesykdommer til å ta medisinene sine.

Brannvesenet har satt inn store ressurser i slokningsarbeidet, men har foreløpig ikke kontroll. Vaktleder i Rogaland brann og redning, Glenn Bjarne Dirdal, opplyser overfor Dagbladet at Sokndal sentrum nærmest er helt røyklagt. Vis mer

Advarer mot gnistregn

Kommunen advarte også mot gnistregn.

«Nå prioriteres liv og verdier. Vi ber alle være forsiktige da det kan komme gnistregn», advarer Sokndal kommune på sine nettsider seint tirsdag kveld.

Det hele startet som en liten gressbrann tidlig tirsdag ettermiddag, og utviklet seg i en voldsom fart i kveldstimene.

Omtrent klokka 22 ble helikoptrene trukket tilbake, men er forventet å starte slukningsarbeidet igjen onsdag morgen.

- Dette er ikke over i kveld, det er ikke over i natt, og det vil trolig brenne godt i morgen også, sa Pedersen seint tirsdag kveld.

OVERSIKT: Her er en oversikt over områdene som er rammet. Stort lyserødt felt viser et område der det brenner. To grønne felt viser områder som er evakuert. Tre røde felt viser boligfelt som evakueres nå. I tillegg er det et hytteområde i sør - markert med rødt - som vurderes evakuert. Foto: Politiet
OVERSIKT: Her er en oversikt over områdene som er rammet. Stort lyserødt felt viser et område der det brenner. To grønne felt viser områder som er evakuert. Tre røde felt viser boligfelt som evakueres nå. I tillegg er det et hytteområde i sør - markert med rødt - som vurderes evakuert. Foto: Politiet Vis mer