TESTES: Lasagne testes for hestekjøtt ved et laboratorium i Krefeld i Tyskland. Foto: EPA / NTB Scanpix
TESTES: Lasagne testes for hestekjøtt ved et laboratorium i Krefeld i Tyskland. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

- Vi har vært utsatt for rendyrkede kjeltringstreker

NorgesGruppen raser - Findus insisterer på at deres lasagne er trygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landets største dagligvareaktør - NorgesGruppen, med Kiwi, Spar, Meny og Joker-butikkene under sin paraply - fikk ved 13-tiden i dag en laboratorietest som viser at det har vært hestekjøtt i First Price-lasagnen.

Svar på prøvene kom fredag, opplyser NorgesGruppen i en pressemelding. Konsernet opplyser til NTB at kjøttet i produktet inneholder mer enn 60 prosent hest.

- Det er definitivt mest hestekjøtt i lasagnen. Vi vet ikke hvor langt tilbake det strekker seg, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen Kine Søyland til NTB.

- Kjeltringstreker - Vi har vært utsatt for rendyrkede kjeltringstreker fra den franske produsenten. Ettermiddagens testresultater viser at det var på innhold av hestekjøtt, men ikke om kjøttet inneholder medisinrester etter veterinærbehandling. Det er en annen analyse, sier konserndirektør for kommunikasjon i NorgesGruppen, Per Roskifte, til Dagbladet.

Han og flere andre representater for NorgesGruppen skal værer med på ettermiddagens møte med statsrådene Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre.

HERFRA:  Dette Tavola-slakteriet i Capellen i Luxembourg skal ha blandet hestekjøtt i First Price-lasagnen, som NorgesGruppen har kjøpt fra den store franske matvareprodusenten Comigel, som igjen har brukt Tavola som underleverandør. Tavola har levert kjøtt til Comigel-produserte varer til 15 land. FOTO: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN, AFP/NTB SCANPIX.
HERFRA: Dette Tavola-slakteriet i Capellen i Luxembourg skal ha blandet hestekjøtt i First Price-lasagnen, som NorgesGruppen har kjøpt fra den store franske matvareprodusenten Comigel, som igjen har brukt Tavola som underleverandør. Tavola har levert kjøtt til Comigel-produserte varer til 15 land. FOTO: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

- Det er ikke flere varer i våre forretninger med innhold av hestekjøtt. Det var fredag for en uke siden av First Price-lasagnen ble trukket

Findus: - Ingen fare I forrige uke ble det kjent at ferdiglasagne fra Findus i Storbritannia som ifølge innholdsfortegnelsen skulle inneholde storfekjøtt, også inneholdt hestekjøtt. Også i Sverige har Findus-lasagne inneholdt hestekjøtt.

En Findus-talsmann som ikke vil navngis opplyser til Dagbladet at det fortsatt skal være helt trygt å spise deres lasagne — selv om den er trukket fra butikkene.

- Vi trakk produktene fordi vi følte at det ble mye støy og uro rundt produktene, sier talsmannen til Dagbladet.

- Våre produkter er produsert før dette ble en usikkerhet hos vår leverandør. Derfor ser vi ikke noe behov for å teste disse produktene, men håndterer dette som en sak i forhold til vår leverandør, sier talsmannen.

RASER: Konserndirektør for kommunikasjon i NorgesGruppen, Per Roskifte. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
RASER: Konserndirektør for kommunikasjon i NorgesGruppen, Per Roskifte. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

Dette fordi Findus' produkter, ifølge talsmannen, ble produsert før 1. august. Det skal være produkter produsert etter denne datoen som er involvert i skandalen som nå rulles opp.