DEMONSTRASJON: Dette bildet er fra en demonstrasjon i januar i år mot Norges engasjement i Afghanistan, hvor blant andre Arfan Bhatti var til stede. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Dette bildet er fra en demonstrasjon i januar i år mot Norges engasjement i Afghanistan, hvor blant andre Arfan Bhatti var til stede. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Vi har valgt å sette ned foten

Polititopper og PST i møte om radikale islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo-politiet hadde i går et møte om hvordan de skal slå ned på radikale islamister, melder TV 2-nyhetene i kveld.

- Vi har hatt det første innledende møtet, og så blir det politimesteren i Oslo og PST-sjefen som legger det videre løpet for hvordan vi skal håndtere dette rent strategisk, sier leder i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar H. Aas til Dagbladet.

Setter ned foten Han sier de har fulgt med på dette miljøet en stund og mener å ha sett en negativ utvikling. Arbeidet har derfor en høy prioritet.

- Vi har registrert at de stadig vekk har sagt og gjort mer, og på en måte utfordret, og da valgte vi å sette ned foten slik at det man gjør har en konsekvens, sier han.

- Vi tar tak i det som måtte bli begått av eventuell kriminalitet, sammenordner sakene og vi kommer til å legge et løp for å hindre rekruttering til et enn så lenge relativt begrenset miljø men et miljø som synes å ha ekspandert den siste tida, sier Aas til TV 2.

Aas trekker blant annet fram at politiet valgte å fengsle Ubaydullah Hussain (27) for trusler mot journalister og Det mosaiske trossamfunn. Hussain ble fengslet for to uker med brev-, besøks- og medieforbud forrige helg.

- Ment som spøk Han leder islamistgruppa Profetens Ummah, og to dager før fengslingsmøtet ble han pågrepet og siktet for å ha sendt trussel-e-poster til to journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud.

Siktelsen ble deretter utvidet med Facebook-meldingen han postet rettet mot jøder.

Oslo-mannen har hele tida hevdet at e-postene til journalistene var ment som «dialog», og at Facebook-meldingen var ment som en spøk.

Einar H. Aas sier til Dagbladet at gårsdagens møte var et forberedende møte om strategien videre, og PST-sjef Benedicte Bjørnland var blant møtedeltakerne.

- I opposisjon Aas sier det er en likhet mellom det islamistiske miljøet og det de har sett i høyreekstreme miljøer tidligere, og de vil bruke disse erfaringene til å hindre rekruttering. De vil blant annet bruke dialog og samarbeid med andre aktører, som for eksempel skoler.

- Det er på en måte den samme frustrasjonen, dette med unge frustrerte, sinte menn. Man er rett og slett litt i opposisjon til det samfunnet man er en del av, der ser vi en fellesnevner, sier han.

TV 2-nyhetene valgte i kveld å offentliggjøre bakgrunnen til de som angivelig er de mest sentrale personene i dette miljøet. Blant disse er nevnte Ubaydullah Hussain og Arfan Bhatti.

Forrige måned ble det kjent at sistnevnte skal ha vært i Syria hvor han har fått våpentrening.

Hemmelig møte Dagbladet skrev 22. oktober at det var et hemmelig stortingsmøte i begynnelsen av oktober. Her ble norske topp-politikere orientert om
potensielle navngitte islamistiske terrorister i Norge.

Totalt skal det i følge opplysningene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Forsvarets Etterretningstjeneste (E-tjenesten) og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) være i overkant av 40 personer i Norge som blir sett på som mulige og farlige terrorister.