- Vi har vanskelig for å forstå hva de prøver å oppnå

Statens strålevern tror ikke det nytter å kjøle ned atomreaktorene ved å dumpe vann fra helikoptere. Bare tiden jobber til Japans fordel.

HELIKOPTRE MED VANN:  For å kjøle ned reaktorene ved Fukushima Daiichi forsøkte man i dag å dumpe vann over anlegget fra helikoptre. Foto: AP Photo/NHK TV/SCANPIX
HELIKOPTRE MED VANN: For å kjøle ned reaktorene ved Fukushima Daiichi forsøkte man i dag å dumpe vann over anlegget fra helikoptre. Foto: AP Photo/NHK TV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Japan forsøkte de i dag å dumpe vann fra helikoptre for å kjøle ned reaktorene ved det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi.

På grunn av sterk radioaktiv stråling har de ikke lyktes med dette så langt.

Et helikopter som skulle ha sluppet vann over kraftverkets reaktor nummer 3, måtte snu på grunn av den sterke strålingen. Taket på bygningen der denne reaktoren står, er sterkt skadd etter en eksplosjon tidligere i dag.  

Ved Statens strålevern forstår de ikke helt hvorfor japanske myndigheter forsøker å dumpe vann på denne måten. 

- Vi har vanskelig for å forstå hva de prøver å oppnå. Når de forsøker å kjøle ned reaktoren ved å helle vann på fra utsiden, virker de mest preget av et ønske om å gjøre noe, sier seksjonssjef Ole Reistad, som ikke tror tiltaket vil ha noen effekt.

Avviser betongkapsel Reistad avviser også tiltak som å kapsle inn reaktorene i betong slik det ble gjort på Tsjernobyl, for å stoppe lekkasjene av radioaktivitet.

- Det er litt som om du skulle kapsle inn sofaen i stua, men uten at du kan gå inn i huset. Selv om verandadøra står oppe så er ikke dette så lett. Å kapsle inn hele huset er en kjempeoperasjon som er helt uhåndterlig. Det ser ut som de må leve med at de får ukontrollerte utslipp, sier han.  

Tiden er for øyeblikket det eneste som jobber til Japans fordel. Reaksjonen i reaktorkjernen vil bil sakte svakere.

 - Den svekkes i løpet av noen dager eller uker. Utslippene vil bli mindre, men det vil fortsatt være vanskelige arbeidsforhold på verket, sier han. 

Begrense skadene Når atomulykken er et faktum er det viktigste å begrense skadene av strålingen som lekker ut.

- Da må man følge med på hvor utslippene tar veien. For øyeblikket står vinden utover havet, noe som er bra, sier han. 

- Det beste hadde vært om de var i stand til å stoppe utslippene. Det er jo det de prøver på. Men det er nå en veldig dårlig situasjon for å gjøre aktive tiltak, sier Reistad.

STORE SKADER:  Bildet viser reaktor tre og fire på anlegget. Reaktorene er utsatt for store skader. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co
STORE SKADER: Bildet viser reaktor tre og fire på anlegget. Reaktorene er utsatt for store skader. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co Vis mer