- Vi har ventet på denne dagen lenge

Norsk-egyptere er blant de som demonstrerer mot president Hosni Mubarak og krever at han går av.

DELTOK I DEMONSTRASJON: Norsk- og dansk-egyptiske Rasha Abdel Wahab (f.v), Thea Cathrine Elgaali Badendyck, Nani Shelbaya og Rania Abdo Wahab deltok i demonstrasjonene i Kairo. Foto: Randa Alam El Deen
DELTOK I DEMONSTRASJON: Norsk- og dansk-egyptiske Rasha Abdel Wahab (f.v), Thea Cathrine Elgaali Badendyck, Nani Shelbaya og Rania Abdo Wahab deltok i demonstrasjonene i Kairo. Foto: Randa Alam El DeenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thea Badendyck (23) var blant leserne som fulgte med og diskuterte i Dagbladets nyhetsstudio, der utviklingen i Egypt ble fulgt minutt for minutt. Hun fortalte at hun egentlig skulle på demonstrasjonen i dag også, og at hun ikke hadde fått kontakt med en bekjent.

- Vi har fått kontakt med ham nå, og han har visst kommet seg unna, forteller Badendyck på mail til Dagbladet.

I området hun bor sliter de med telefonlinjene, og samtalene blir brutt etter to minutter. Badendyck studerer arabisk i Egypt.

- Håper Mubarak går av Badendyck, Rasha Abdel Wahab (30), Nani Shelbaya (52), Randa Alam El Deen og Rania Abdo Wahab (32) deltok i demonstrasjonen i Kairo en kort stund på mandag,

- Men vi har ikke gått ut av huset siden da. Vi valgte å delta fordi vi har ventet på denne dagen lenge, og vi ville se det med våre egne øyne. Vi har sett urettferdigheten her i Egypt, og hvort stort gap det er mellom fattig og rik. Vi ville støtte demonstrantene ved å ta en del av det, sier Badendyck.

- Stemningen var positiv, men spent. De fleste hadde vært der hele natten og var slitne. Vi håper at menneskene i Egypt fortsetter å kjempe mot regimet, og håper Mubarak går av. Vi vet at Egypt vil bli et bedre land på grunn av dette, bare at det vil ta tid, fortsetter 23-åringen.

Stoppet av militæret Thea Badendyck forteller at det var skremmende å delta i demonstrasjonen i starten, siden de alle var kvinner fra Skandinavia.

Vi var der i rundt en time, før vi dro hjem før husarresten inntraff, siden vi ikke ville risikere å møte på eksfanger eller politi, forklarer hun.

- På vei hjem ble bilen vår stoppet av militæret, fordi de ville sjekke bilen vår for våpen. De sa at det tidligere hadde vært en gjeng med kvinner som hadde skutt mot de militære styrkene, og at de derfor syntes det var mistenkelig med en bil full av kvinner, forteller Badendyck.

Hun mener dagens voldelige sammenstøt var noe alle fryktet, men forventet.

- Alt demonstrantene har ønsker har vært å få sitt budskap fram og at de ikke vil slutte å demonstrere før Mubarak går av, sier hun.

- Redde for å gå ut på gata Hun setter spørsmålstegn ved hvor Mubaraks støttespillere har vært under de tidligere demonstrasjonene i Kairo, og sier hun tror myndighetene ventet på den riktige dagen å gjøre dette på, og deretter sendt sivile politistyrker og folk som lar seg betale for å lage opprør i Tahrir.

STORE FOLKEMENGDER: Dette bildet er tatt av norsk-egyptiske Randa Alam El Deen under mandagens demonstrasjon i Kairo.
STORE FOLKEMENGDER: Dette bildet er tatt av norsk-egyptiske Randa Alam El Deen under mandagens demonstrasjon i Kairo. Vis mer

- Presidenten blir mer og mer desperat nå når han ser hva slags kraft hans folk har, mener 23-åringen.

Men hun er klar på at dagens demonstrasjoner har skremt dem.

- Vi er redde for å gå ut på gata. Vi holder oss inne, mens mennene er nede og passer på bygningene. Vi har barrikadert oss inne og låst alt, og det er en uvirkelig følelse å føle seg så utrygg i sitt eget hjem, sier hun.

SAMMENSTØT: Under tirsdagens demonstrasjoner ble det sammenstøt mellom pro og anti-Mubarak-demonstranter i hjertet av Kairo. Foto: Reuters/Mohamed Abdel Ghany/Scanpix
SAMMENSTØT: Under tirsdagens demonstrasjoner ble det sammenstøt mellom pro og anti-Mubarak-demonstranter i hjertet av Kairo. Foto: Reuters/Mohamed Abdel Ghany/Scanpix Vis mer