- Vi har ventet på dette utbruddet

Den siste tiden har det vært en rekke mindre skjelv i området. Forskerne frykter at vulkanen vil vokse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rett over midnatt i natt gikk alarmen på Island om at et vulkanutbrudd ved isbreen Eyafjellsjøkulen.

Dette er vulkanens første utbrudd på 187 år, og et av de største utbruddene på øya på flere år.
 
Mellom 500-600 mennesker ble umiddelbart evakuert fra området som ligger ca 20 mil øst for Reykjavik.

- I natt og i dag har vi hatt helikoptre med forskere som har fløyet ut for å se på utbruddstedet. Området med lava er cirka en kilometer stort. Lavaen er ganske tyktflytende. Utbruddet har skjedd mellom to isbreer, så vi har vært heldige. Hadde det vært under selve breene så hadde faren for en oversvømmelse som følge av smeltet is vært stor, opplyser  pressetalsmann ved kystvakta på Island, Hrafnhildur Brynja Stefánsdóttir til Dagbladet.

Spruter lava
Utbruddet vokset i styrke gjennom hele natten, og nådde sitt høydepunkt i 7-8 tiden i morgens. Utbruddet er historisk sett, ikke så stort, men lavaspruten sto likevel 200-300 meter opp i lufta, melder ruv.is.

På videbildene som ble tatt opp av kystvakten i natt, ser man tydelig at lavaen spruter opp fra krateret fra 10-12 punkter. Forskerne frykter nå at utbruddet kan vokse eller sette i gang annen vulkansk aktivitet.

- Hvis vulkanen blir større, så kan det blir store problemer. Dessuten er det slik at når man først får et utbrudd, som kommer det gjerne flere fordi området blir ustabilt, fortller Stefánsdóttir.

Utbruddet i natt var derimot ikke uventet.

- Vi har ventet på at det skulle skje noe i dette området. Kystvakta derfor overvåket området. De siste ukene har det stadig vært små jordskjelv her, og i natt kom altså utbruddet, forteller Stefánsdóttir til
 
Frykten for at utbruddet kan vokse gjør at myndighetene opprettholder den lokale unntakstilstanden som ble erklært i  natt.

Flytrafikken er nå i gang igjen ved Keflavik Lufthavn i Reykjavik, ifølge politiken.dk.  Mye aske i luften som ga nedsatt sikt og dessuten kan gi motorproblemer, førte til at flyplassen ble stengt i morgentimene i dag.
Synlig på Vestmannaøyene
Norske Halldor Petursson (35) bor i Sarpsborg, men er hjemme på ferie hos foreldrene i Borgarnes 60 kilometer fra Reykjavik.

- Det gikk en rulletekst over filmen på tv med oppfordring om å lytte til nyheter på radio, forteller han.

Foreldrene mente i natt at dette må være det kraftigste vulkanutbruddet på Island siden utbruddet i 1973 fra Eldfjellet på Vestmannøyene.

- Rapporter på islandsk radio i natt forteller at folk på Vestmannaøyene minst 300 kilometer ser det kraftige lyset på natthimmelen over vulkanen. Her i Borgarnes er nærmere, men vi ser ikke noe på grunn av fjell som stenger, sier Petursson.

• Er du på Island? Kontakt oss ved hjelp av skjemaet under!

SYNLIG PÅ LANG AVSTAND:  Vulkanutbruddet ved Eyafjellsjøkulen er synlig fra svært lang avstand. Foto: AFP PHOTO/Halldor Kolbeins
SYNLIG PÅ LANG AVSTAND: Vulkanutbruddet ved Eyafjellsjøkulen er synlig fra svært lang avstand. Foto: AFP PHOTO/Halldor Kolbeins Vis mer