Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas marine med maktdemonstrasjon

Vi har visst lite om Kinas slagkraft til sjøs. Før nå

- Det er utrolige bilder.

- OPPVISNING: På satellittbildet fra mandag ses flere titalls kinesiske skip og ubåter, seilende på rekke med hangarskipet «Liaoning». Foto: Planet Labs / Reuters / NTB Scanpix
- OPPVISNING: På satellittbildet fra mandag ses flere titalls kinesiske skip og ubåter, seilende på rekke med hangarskipet «Liaoning». Foto: Planet Labs / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste åra har Folkerepublikken Kinas marine og kystvakt vokst kraftig, slik at de skal være i stand til å patruljere store områder i Sør-Kina-havet. Imidlertid har lite vært kjent om styrkenes kamp- og samordningsevne.

Men tirsdag offentliggjorde nyhetsbyrået Reuters en serie satellittbilder, tatt av karttjenesten Planet Labs, som viser flere titalls fartøyer seilende i formasjon utenfor den støre øya Hainan - ikke langt fra grensen mot Vietnam, og langs ei viktig handelsrute.

- BYGGER ØY: Dette amerikanske overvåkingsbildet viser angivelig at Kina er i ferd med å bygge ei kunstig øy ved det såkalte Ugagn-revet i den omstridte øygruppa Spratly - ikke langt fra øvingsområdet. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
- BYGGER ØY: Dette amerikanske overvåkingsbildet viser angivelig at Kina er i ferd med å bygge ei kunstig øy ved det såkalte Ugagn-revet i den omstridte øygruppa Spratly - ikke langt fra øvingsområdet. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nord og sør i samarbeid

På bildene kan man se minst 40 skip og ubåter seile på rekke og samtidig flankere hangarskipet «Lianoning», fulgt av fly på vingene. Ifølge forsvarseksperter er den uvanlige formasjonen trolig uttrykk for vilje til å vise styrke overfor omverdenen.

OPPRUSTNING: Kina øker forsvarsbudsjettet med 8,1 prosent. Hvordan bruker de pengene? Svarene får du i denne reportasjen fra CNN. Vis mer

- Det er utrolige bilder. Den store nyheten for meg er at hangarskipet deltok i øvelsen, sier Jeffrey Lewis ved Middlebury-instituttet for strategiske studier i California.

Collin Koh ved S Rajaratnam-skolen for internasjonale studier i Singapore forklarer at Kina sannsynligvis vil vise at Kinas sørhavsflåte er i stand til rutinemessig å slutte seg til hangarskipsstyrken fra nord.

- Dette er noe de har jobbet med i skjul en stund, sier Koh.

Neppe tilfeldig

Kinas marine sier fartøyene deltar i kamptrening som er del av årlige rutineøvelser. Men at Kina velger å vise styrke nettopp ved Hainan, er neppe tilfeldig.

Landet ligger i konflikt med Vietnam, Filippinene, Taiwan, Malaysia og Brunei om de små øygruppene Paracel og Spratly i Sør-Kina-havet, og er - til naboene og USAs store irritasjon - i ferd med å feste solid militært grep om enkelte av øyene.

USA har økt sitt nærvær i farvannet, til sterke kinesiske protester. Kina fordømte USA i sterke ordelag etter at destroyeren USS «Mustin» i forrige uke seilte 12 nautiske mil (22 km) fra det såkalte Ugagn-revet i Spratly-øygruppa - hvor kineserne er i ferd med å bygge en militærbase - en av flere i området.

Kamp om ressurser

I bunnen av konflikten ligger en kamp om naturressursene i det frodige Sør-Kina-havet, som er rikt både på fisk og olje. Vietnam har på sin side sett seg nødt til å utsette starten av boring i havområdet, i samarbeid med den spanske giganten Repsol, etter press fra kineserne.

Folkerepublikken Kinas forsvar, Folkets frigjøringshær, besitter en omfattende marine med et personell på over 250 000 personer, nærmere 500 skip og over 700 fly, ifølge International Institute for Strategic Studies.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!