Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har vunnet øst, vest, sør og nord og hjertet til USA

Obama og McCain gjorde rent bord i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Triumfen fortstetter for Barack Obama. I natt kasserte han overlegent inn seirene i alle de tre demokratiske primærvalgene i Washington-regionen.

Obama har nå vunnet over Hillary Clinton i de åtte siste primærvalgene. For første gang har han flere delegater enn den tidligere førstedamen.

Etter opptellingene i natt er det klart at Obama har 1223 delegater, mens Clinton har 1198, ifølge tall fra nyhetsbyrået AP. For å bli demokratenes presidentkandidat trenges det støtte fra 2025 delegater.

I Washington D.C. fikk Obama 75 prosent av stemmene, og nesten to tredeler stemte også på ham i Virginia. I Maryland vant han med nesten 60 prosent, ifølge AP.  

Obama slo tilbake mot kritikerne som har tvilt på hans utholdenhet.

- Selv om vi vant i Washington D.C. vil denne bevegelsen ikke stoppe før det er forandring i Washington D.C. og i natt er vi på vei. Kynikerne kan ikke lenger si at håpet er falskt - vi har nå vunnet øst og vest, sør og nord og hjertet til USA, sa Obama til den jublende folkemengden i Wisconsin.

Washington D.C., Virgina og Maryland har alle tre en demografi som passer Obama godt, med mange svarte og mange velutdannede og velstående liberale velgere i forstedene til hovedstaden. I disse gruppene har Obama begynt å ta mange av Clintons tidligere velgere.

Rent bord for McCain
Også republikaneren John McCain gjorde rent bord i natt, med seier i Maryland, Virginia og District of Columbia. Han forsterker dermed den allerede klare ledelsen han har over Mike Huckabee.

McCain har nå 821 delegater mot Huckabees 241, og er på god vei mot de 1191 delegatene som trengs for å bli republikanernes presidentkandidat. I sin tale roste han rivalen Huckabee, men rettet så oppmerksomheten til kampen mot Demokratene.

KLAR SEIER:  Barack Obama vant primærvalgene i i Virginia, Maryland og Washington D.C i natt. Foto: Scanpix
KLAR SEIER: Barack Obama vant primærvalgene i i Virginia, Maryland og Washington D.C i natt. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi vet ennå ikke hvilken av de demokratiske kandidatene som vil vinne, men vi vet hvor begge kandidatene vil føre dette landet. Og det tør vi ikke å la dem gjøre! sa krigshelten.

Valget mellom de to republikanerne var svært jevnt, spesielt i Virginia hvor en rekke kristenkonservative møtte opp og stemte for Mike Huckabee.

Han lovet å fortsette valgkampen selv om det ser mørkt ut for hans kandidatur.

- Nominasjonen er ikke sikret før noen har 1191 delegater. Det har ikke skjedd ennå. Vi vil fortsette å jobbe og gi velgerne i disse statene et valg, sa Huckabee.

Vinner kvinnene

Etter nederlagene i natt, er Clinton nødt til å gjøre det bra i Texas som holder sitt primærvalg 4. mars.

- Vi skal sveipe over Texas de neste tre ukene og bringe dem budskapet om hva vi trenger i Amerika. Jeg er testet. Jeg er klar. La oss la det skje, sa senatoren fra New York til tilhengerne sine i El Paso.

Men Clinton har nok en grunn til å være bekymret.Valgene i Washington-regionen viste at Obama har begynt å vinne innpass hos det som tidligere har vært Clintons kjernevelgere - kvinnene.

image: - Vi har vunnet øst, vest, sør og nord og hjertet til USA

Både i Virginia og Maryland stemte rundt 60 prosent av de kvinnelige velgerne på Obama. I Virginia fikk Obama også den høyeste andelen støtte fra svarte velgere han har hatt til nå, med 90 prosent.

• Antall delegater som hver kandidat har er ikke absolutte, men en beregning basert på antall delegater vunnet i hver valgkrets, basert på partireglene og uttalelser fra de uavhengige delegatene som vil stemme på nominasjonsmøtet. Tallene kan derfor variere noe avhengig av hvilket medium som har gjort beregningen.

• Neste valgrunde er tirsdag 19. februar, da går folk til urnene i Hawaii, Washington og Wisconsin.

RENT BORD: John McCain vant i tre stater.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media