GODISPARADISET: Julie og Andreas Nesheim fra Haugesund har funnet himmelen på jord i Godisfabriken på Svinesund.
Arkivfoto: SCANPIX
GODISPARADISET: Julie og Andreas Nesheim fra Haugesund har funnet himmelen på jord i Godisfabriken på Svinesund. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Vi harryhandlet for 9 milliarder i fjor

Færre dagsturer, mer handel hver gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi handlet for 8,9 milliarder kroner i forbindelse med dagsturer til utlandet i 2008, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er 3 prosent mindre enn året før, men ligger på samme grensehandelsnivå som i årene 2004 til 2006.
Det ble tatt 5,8 millioner dagsturer til utlandet i fjor, en nedgang på 7 prosent fra året før, slik at det kan se ut som om nordmenn handlet for mer penger per tur enn i tidligere år.

Mest over Svinesund
Det er regionen på andre siden av Svinesund som er den store favoritten for nordmenn på handletur til utlandet. Nær halvparten av all trafikk og halvparten av pengene det ble handlet for gikk til handelsstanden i Svinesund, Strømstad og Nordby.
Folk bosatt i Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark (region Sør-Østlandet) la igjen 3,8 milliarder kroner, og er den regionen som brukte mest penger på utenlandshandel.

Folk fra Oslo og Akershus handlet for 2,4 milliarder kroner i utlandet i fjor, mens folk i Hedmark og Oppland la igjen vel en milliard kroner i fjor.
Øker mest
Den største veksten i grensehandelen, målt i handlebeløp, fikk den svenske grensebyen Charlottenberg øst for Kongsvinger i Hedmark. Både Strømstad-regionen, Tøcksfors og resten av Sverige opplevde nedgang i handelen fra året før, mens kategorien andre steder økte.