- Vi hater FN og Nato

MITROVICA (Dagbladet): De gjenværende arbeiderne ved smelteverkene Mitrovica-Kosovo føler seg sveket av FN og verdenssamfunnet. FN nøyer seg med å betale 200 arbeidere 88 kroner i måneden - for å gjøre ingenting. - Vi holdes i sjakk for blodpenger, sier arbeiderne til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsplassen, som før krigen sysselsatte 6000 mann, ligger brakk. Mitrovica-regionen var det økonomiske hjertet i Kosovo-området. 80 prosent av alle varer og tjenester i dette området kom fra overskuddet som ble skapt fra sink- og blyutvinningen, og så vel serbere som albanere hentet levebrødet sitt herfra.

I 1990 ble de sterkt forurensende gruvene og fabrikkene stanset. I dag ligger fremdeles hele virksomheten brakk. Til tross for helserisikoen, håper arbeiderne at gruvedriften blir tatt opp igjen. FN betaler 200 tidligere arbeidere 88 kroner i måneden for å se etter de enorme industrianleggene.

- Dette er å kaste skitt etter oss, men samtidig er blodpengene fra FN det eneste vi har. Derfor holder vi kjeft, sier Nexhmedin Idishi (50) til Dagbladet.

Meningsløst

Han er albaner, og har hatt sinkverket som sin arbeidsplass i hele sitt voksne liv. Tittelen hans er formann, men det daglige arbeidet består av å kikke etter det forlatte fabrikkområdet. Arbeiderne ved siden av ham vet at det de gjør er komplett meningsløst. I møtet med Dagbladet inne i spøkelsesfabrikken sier de det rett ut:

- Vårt levebrød er borte for alltid. Ingen er interessert i å gjenåpne dette, sier fabrikkarbeiderne.

Bare noen få hundre meter unna bor de få gjenværende serberne i sin egen sone. Her er innbyggerne om mulig enda mer forbannet på Nato og FN.

- De gir totalt blaffen i oss, sier serberleder i Mitrovica, Oliver Ivanovic.

Politiske spørsmål vil han ikke diskutere, men han legger ikke skjul på sin avsky overfor Nato og FN.

Sviktet

Infrastrukturen i Kosovos viktigste industriområde ligger fullstendig nede. Selv om de FN-ansvarlige hevder at de prøver å reise en del av virksomheten igjen, er det ingen som tror på det. Få tjener penger på ordinært arbeid.

- FNs program for opprydding etter krigen har ikke til hensikt å gjøre noe for oss, sier albaneren Durah Shehu, en av de få gjenværende ved smelteverket.

Akkurat dette spørsmålet er trolig det eneste albanerne og serberne er enige om i den delte byen i Kosovo.

<B>RASENDE:</B> De få gjenværende ved Trepca-smelteverket i Mitrovica mener de blir holdt for narr av FN og verdenssamfunnet. - Vi holdes i sjakk for blodpenger, sier de.