-Vi hjalp Berlusconi

Italias sterke mann Silvio Berlusconi er i trøbbel. En avhopper fra den sicilianske mafiaen hevder å ha samarbeidet tett med statsministerens parti Forza Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mafiaen skal ha kontaktet Forza Italias daværende ledelse i 1993, noen måneder før mediemagnaten Berlusconi bestemte seg for å gå inn i politikken og bli partieier. En av lederne de fikk i tale, var senator Marcello Dell'Utri.

Avhopperen Antonio Giuffre' kom med sine påstander om kontakten med Berlusconi, da han onsdag ble avhørt som vitne i rettssaken mot Dell'Utri. Dell'Utri står for retten i mafia-høyborgen Palermo på Sicilia, tiltalt for innblanding i organisert kriminalitet.

To faser

Ifølge Giuffre' utviklet kontaktene mellom den sicilianske mafiaen og Forza Italia seg i to faser.

- Først fikk mafiaen det den kalte garantier, så ble det lett etter de riktige kandidatene til å stille opp ved valg, forklarte han i retten onsdag.

Han hevdet også at mafiaen senere, da Berlusconi hadde tatt over som partileder, ba Forza Italia sørge for at arrestere mafiamedlemmer ikke lenger skulle holdes i enecelle mens de satt varetektsfengslet. Dette var det mest harmløse av krimbossenes krav til statsministeren og hans parti.

For mafiaen ville også at Berlusconi skulle stanse rettsvesenets beslag av mafiaens eiendommer og hindre dommere i å sende mafiafolk i fengsel. Til gjengjeld skulle mafiaen stanse alle drap på italienske samfunnstopper, avstå fra bombeaksjoner og aktivt støtte Forza Italias kandidater ved valgene.

Taus Berlusconi

I forrige uke reiste dommerne som leder rettssaken til Roma, for å få statsministerens kommentarer til de grove beskyldningene Giuffre' har rettet mot ham. Berlusconi nektet å svare på spørsmål - noe han ifølge Italias grunnlov har full rett til, men noe som heller ikke bidrar til å svekke anklagene mot ham, sier jurister og politiske observatører i Roma.

Det er langt fra første gang at Berlusconi anklages for å ha kontakt med mektige kriminelle. Italienerne er vel kjent med påstander om at Berlusconi brukte mafiapenger, da han på 1970-tallet grunnla de 22 holdingselskapene som utgjør hans forretningsimperium Fininvest, påstander statsministerens advokater sier er beviselig løgnaktige.

Berlusconi er verken den første eller den eneste italienske toppolitiker som anklages for samrøre med mafiaen. Giulio Andreotti, som var statsminister i Italia hele sju ganger, er tidligere dømt til 24 års fengsel for å ha fått mafiaen til å drepe en nærgående journalist.

(NTB-DPA)

<B>TAUS: </B>Berlusconi bruker sin konstitusjonelle rett til å ikke kommentere beskyldningene om mafia-samrøre. Det bidrar ikke akkurat til å roe spekulasjonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer