Coronautbrudd i Grimstad

- Vi holder pusten

Kommuneoverlegen er spent, men håper fortsatt at Grimstad skal klare å få kontroll over det pågående smitteutbruddet.

SPENT: Kommuneoverlege i Grimstad, Vegard Vige, innrømmer at han er spent på utviklingen av coronautbruddet. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
SPENT: Kommuneoverlege i Grimstad, Vegard Vige, innrømmer at han er spent på utviklingen av coronautbruddet. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

GRIMSTAD (Dagbladet): - Jeg skrudde av lyden på telefonen ved ettida i natt. Da jeg våkna rundt klokka sju i dag tidlig var det litt over 20 ubesvarte anrop der.

Den siste uka har vært svært hektisk for kommuneoverlege i Grimstad Vegard Vige.

Kommunen opplever sitt største coronautbrudd siden pandemiens start. I skrivende stund er 56 personer isolert og over 4000 av byens innbyggere sitter i karantene. Nå får de hjelp av nabokommunene for å få løst testarbeidet.

Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Massivt arbeid

- Det er et massivt arbeid som skal gjøres. Kristiansand kommune har tatt kontakt og spurt om vi trenger hjelp. Et bidrag vi setter enormt pris på, sier Vige til Dagbladet.

Kommunen er også i dialog med Lillesand kommune, for å høre om de kan bidra med hjelp til testing hvis det skulle bli nødvendig.

UTBRUDD: Smittetallene i Grimstad øker hyppig og dette sier ordfører Beate Skretting om situasjonen. Video: Fredrik Hagen. Reporter: Stian Drake Vis mer

Vige forklarer at det tar en god del tid å komme i kontakt med personene som kan være smittet. Årsaken er at smitten hovedsakelig har spredd seg hos ungdommer mellom 15 og 20 år, og at de kan ha veldig mange nærkontakter.

- Hver person kan ha et sted mellom 20 og 30 nærkontakter. Vi jobber døgnet rundt med sporingen og må gjerne ta flere telefoner til dem det gjelder, da de ikke alltid har oversikt over hvem de kan ha vært med.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Til tross for at smitten har spredt seg, har Grimstad ennå ikke valgt å innføre noen lokale smitteverntiltak. Vige håper at de siste dagers medieoppmerksomhet rundt utbruddet vil bidra til at innbyggere i byen, og da spesielt ungdommene, vil forstå alvoret.

- Vi holder pusten, men det er viktig å understreke at pandemien ikke er over. Vi er ikke over målstreken.

Han gjentar deretter de viktigste tiltakene for at smitten skal spre seg enda mer.

- Hold deg hjemme om du føler deg syk, vask hendene, og hold avstand.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Har forståelse

Kommuneoverlegen opplyser at flere ungdommer de har vært i kontakt med, har fortalt at de til tider har følt seg litt snufsete, men likevel har beveget seg ut i samfunnet.

Til tross for dette ønsker ikke Vige å kritisere ungdommene.

- Det har nok godt litt i glemmeboka. Vi har plaga livet av dem gjennom hele pandemien, og de har levd under store begrensninger. Når landet åpner igjen er det forståelig at de vil gå på den skoleavslutninga de har sett ekstra fram til, sier han.

Grimstad kommune skal fredag i nye møter med Folkehelseinstituttet for å ta en ny vurdering på om det skal innføres lokale tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer