Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi holdt opp hendene, men tyrkerne fortsatte å skyte

Terrortiltalt 34-årig trønder sier han trodde han skulle bli drept av tyrkiske grensevakter.

STRENGT BEVOKTET: Den tyrkisk-syriske grensen er strengt bevoktet på begge sider. Her fra tyrkisk side i Hatay-provinsen. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB Scanpix
STRENGT BEVOKTET: Den tyrkisk-syriske grensen er strengt bevoktet på begge sider. Her fra tyrkisk side i Hatay-provinsen. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi holdt opp hendene, men tyrkerne fortsatte å skyte. Jeg gikk ned på kne, ingenting hjalp.

Det forteller den 34-årige verdalingen som er tiltalt for å ha deltatt i Den islamske stat (IS), i Oslo tingrett. Etter en lang beretning om det halvannet år lange oppholdet i Syria er han nå framme ved det han beskriver som en høydramatisk og livsfarlig passering av grensen til Tyrkia i april i fjor.

Klatret over mur

Etter en lang rekke mislykkede rømningsforsøk lyktes det til slutt trønderen og en tunisisk mann å ta seg til grensen med en motorsykkel de kjøpte for 100 dollar. På den strengt bevoktede grensemuren fant de et sted uten barberbladtråd, der tunisieren først sto på sykkelen og skjøv nordmannens bein oppover, før 34-åringen dro opp kameraten.

Men på tross av det som skulle være en forhåndsforhandlet avtale om ikke å bli beskutt, skjedde nettopp det, forteller verdalingen.

- Vi gikk mot dem for at de skulle høre hva vi ropte. Da kjente jeg at ei kule sneiet armen, sier trønderen, og forteller at også tunisieren ble skadeskutt og hadde blod rennende nedover ryggen.

NORSKE VENNER: Dette ekteparet fra Levanger og Verdal - etnisk norske konvertitter - dro til Syria for å slutte seg til IS kort tid før 34-åringen. Mannen ble drept i 2015, mens kvinnen fremdeles skal befinne seg med IS. Foto: Privat
NORSKE VENNER: Dette ekteparet fra Levanger og Verdal - etnisk norske konvertitter - dro til Syria for å slutte seg til IS kort tid før 34-åringen. Mannen ble drept i 2015, mens kvinnen fremdeles skal befinne seg med IS. Foto: Privat Vis mer

Men til slutt kom en bil med vakter kjørende og pågrep dem.

- De var nervøse, med fingeren klar på avtrekkeren. De beordret oss til å ta av klærne, og vinket oss nærmere og nærmere. Vi sto med hendene bak hodet og smilte til hverandre - vi var ute av Syria, sier 34-åringen.

- Måtte beskytte meg

Han har i går og i dag forklart seg stødig og svært omstendelig om reisen til Syria, som han sier skjedde fordi han ville hjelpe ofre for Bashar al-Assad-regimets krigføring. Han kjøpte først en pistol, så et maskingevær, for å beskytte seg på gata i IS-kontrollerte Raqqa og Shaddadi.

AKM-en (en type Kalasjnikov-gevær, red.anm.) var det beste jeg kunne få for pengene - det var solid. Men jeg har aldri løsnet skudd mot soldater eller sivile - det var for avskrekking, jeg kunne fort havne i farlige situasjoner, sier trønderen.

34-åringen har forklart at han gjennomgikk et shariakurs, og at planen var å ta arbeid for en av de islamistiske grupperingene i området. Men han ble mer og mer desillusjonert, og var dessuten svekket av en ryggskade som det var umulig å få behandlet. Dermed begynte han å planlegge en flukt, forteller han.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: Gabriel Chaim / CNNVis mer Vis mer Vis mer

- Jeg ble vist videoer med henrettelser, og ble fortalt at det var sjiamilits fra Irak. Jeg brydde meg egentlig ikke om Irak, og fikk etter hvert oppfatningen at det ikke dreide seg om krigen mot Assad, sier verdalingen.

Fikk hjelp av norsk venn

Han forteller at han kom i kontakt med flere nordmenn som tjenestegjorde i IS, blant dem ekteparet fra Levanger og Verdal som han kjente fra før. Mannen i paret var godt likt og hjalp ham mye, men han ble drept i 2015. Kona skal fremdeles befinne seg med IS.

Etter hvert opprettet han, i samarbeid med en latvisk kamerat, kontakt med smuglere som skulle frakte dem over grensen - men forsøk på forsøk gikk i vasken av ulike årsaker. Dessuten ble de i økende grad utsatt for represalier for fluktforsøkene.

- Vi ble påsatt hetter og håndjern, sier han om det siste mislykkede forsøket.

Til slutt lyktes det ham altså å ta seg over til tyrkisk side, hvor han forteller at han ble godt behandlet. Han sier også at han ble stilt for retten i byen Kilis og frikjent, men Oslo tingrett bestemte i går at det ikke får avgjørende betydning for utfallet av rettssaken i Norge.

- Vanskelig situasjon

I august 2016 ble han deportert til Norge. Han ble møtt av Politiets sikkerhetstjeneste i Istanbul og fløyet til Oslo, hvor han først ble satt på glattcelle, og har siden sittet i varetekt.

- Det er en vanskelig situasjon, jeg ønsket å reise for å hjelpe. Men jeg får ta det som det kommer, sier 34-åringen.

Påtalemakten kjøper ikke verdalingens forklaring om at han bare var sivilist i IS-kontrollert omårde i halvannet år. De mener tvert imot at han var væpnet fremmedkriger, og stiller seg også tvilende til forklaringen om motivasjonen for å ville flykte fra terrororganisasjonen.

Etter lunsjpausen er det aktor Kim Sundets tur til å krysseksaminere 34-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!