- Vi hoppa over bord og svømte for livet

-Vi hoppa over bord og svømte for livet, sier Roy Inge Olsen (35) fra Sande kommune på Sunnmøre. Han er en av de 11 fiskerne som ble reddet da fiskebåten «Stålegg Senior» forliste ved Varholman utenfor Brønnøysund torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann omkom ved forliset. Også han hoppet over bord, men klarte seg ikke i de høye bølgene. Det var den 44 år gamle Ingebjørn Johan Volle fra Sula på Sunnmøre som mistet livet. Volle var kokk om bord i fiskebåten.

Seks av mannskapet på «Stålegg Senior» fortalte fredag til pressefolk i Brønnøysund om hvordan de opplevde forliset. Det er en dramatisk historie om et plutselig motorhavari, et stort fiskefartøy som i stiv kuling og høye bølger drev uten styring inn mot skjærene, 12 mann som hoppet over bord - og som visste at de var i livsfare dersom ikke redningen kom meget raskt.

Rask redning

Mannskapet på «Stålegg Senior» bekrefter det kapteinen på Norsk Helikopters Super Puma redningshelikopter, Petri Lehtonen, fortalte sent torsdag kveld: Han sa at denne ulykken sannsynligvis ville ha blitt «enda mye verre» dersom ikke redningshelikopteret med stasjon på Heidrun-plattformen på Haltenbanken tilfeldigvis hadde vært på helikopterbasen i Brønnøysund - bare tre-fire minutters flytur unna ulykkesstedet.

Torsdag ble mannskapet skjermet og var opptatt med den debrifing som ble satt i verk.

Men fredag morgen fikk journalister fra NTB og et par andre medier snakke med seks av mannskapet på hotellet i Brønnøysund - Bjørn Hauge (41) fra Hareid, Stian Bendiksen (26) fra Lærdal, Thomas Tollås (17) fra Sande på Sunnmøre, Chris Beitveit (24) fra Stad, Ronny Beitveit (26) fra Sande og Roy Inge Olsen (35) fra Sande.

Redningsdåd

Skipperen på «Stålegg Senior», Kenneth Beitveit (32), og fire andre av mannskapet var fredag morgen ennå på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen, etter å ha blitt nedkjølt og delvis forslått.

De seks som pressen fikk møte, roser redningsmannskapenes innsats, og framhever også den innsatsen skipper Kenneth Beitveit gjorde.

- Skipperen var bestemt, kald og rolig. Han var i sjøen to ganger etter at han kom opp på holmen. Han gikk ut igjen og reddet to mann. Han gjorde en kjempejobb med fare for sitt eget liv, sier Bjørn Hauge.

Lå og sov

Det gikk bare et kvarters tid fra «Stålegg Senior» fikk motorstopp og til mannskapet måtte hoppe i sjøen fordi båten lå og slo mot et skjær. Senere sank den.

- Vi håpet i det lengste at vi skulle slippe å hoppe, sier Ronny Beitveit. Men alle hoppet fra baugen og ut i de høye bølgene, skipperen sist.

Noen av mennene lå og sov da problemene startet. Disse ble vekket og alle klarte å få på seg redningsdrakter. Hovedredningssentralen ble varslet og mannskapet fikk vite at en båt var på vei mot havaristedet. De visste også at det ville ta 40 minutter før den nådde fram.

- Det visste vi var for seint, sier Bjørn Hauge.

- Hellet var på vår side, konstaterer Ronny Beitveit. Han er medeier i «Stålegg Senior», sammen med Kenneth Beitveit og en annen bror som også var om bord under havariet.

To Sea King redningshelikoptre ble også sendt til ulykkesstedet - fra Ørland og Bodø. Det første av disse nådde fram cirka tre kvarter etter at helikopteret fra Norsk Helikopter kom til havaristen.

Ut igjen

Flere av mannskapet forteller at de trodde de ville omkomme da bølgene gang på gang kastet dem mot holmen og et lite skjær like ved. To av dem kom seg opp på det nakne skjæret. Men der var det umulig å være. De måtte uti sjøen igjen, og klarte å berge seg opp på holmen, der i alt sju av mennene ble tatt hånd om mannskapet på redningshelikopteret.

«Stålegg Senior» er registrert i Ålesund, og var på vei nordover til Tromsøflaket for å fiske torsk. Dette var fartøyets andre tur nordover etter nyttår.

- Skal dere ut på fiske igjen mer i år?

- Jeg må på sjøen igjen. Men det blir ikke før helga i hvert fall, sier Bjørn Hauge.

Ikke alle hadde et like klart på dette spørsmålet, vel et halvt døgn etter havariet.

(NTB-Skjalg Fremo)