- Vi hører stormen komme

Strømmen har gått, og vinden hamrer mot hotellveggene. Men de norske studentene møter natten med skrekkblandet spenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norske studentene i Hoi An i Vietnam merker nå at tyfonen «Xangzane» er på vei.


- Vi hører stormen komme. Vi har samlet oss i små grupper og spiller kort og venter. Nesten ingen vil legge seg. Det er for spennende, sier Annikken Imsland (20) fra Stavanger til Dagbladet.no.

Ved 21.30-tida gikk strømmen i deler eller hele området. Det klare varselet på at det blir en natt utenom det vanlige.

Spente og nervøse

Sammen 50 andre skandinaviske studenter, de aller fleste norske, venter de på at tyfonen skal slå til for full kraft i Hoi An.

Studentene, som er tilknyttet Kulturstudier, er fordelt på to hoteller i sentrum av byen, omlag fem kilometer fra kysten der ekspertene tror tyfonen vil forårsake de største ødeleggelsene.

Myndighetene har evakuert alle hoteller og lokale innbyggere innenfor en sone på flere kilometer fra stranda.

- Vi er jo spente, nervøse, og litt usikre. Ingen av oss har jo opplevd noe lignende før, men vi føler oss trygge her på hotellet. Men vi bekymrer oss veldig for lokalbefolkningen, som bor i skjøre strå- og plankehytter. Vi frykter at disse vil bli totalt ødelagt av tyfonen, sier Imsland.

VED GODT MOT: Anders Lervåg Phiseth, Hanne Faie-Schjøll Engesæth, Ane Solesvik Oppedal, Laila Michelle Knutsen med datteren Eva Naomi, Lasse Biørnstad, Marit Winther Øyslebø, Veronika Haugen. Foto: Espen Mork Dahl
VED GODT MOT: Anders Lervåg Phiseth, Hanne Faie-Schjøll Engesæth, Ane Solesvik Oppedal, Laila Michelle Knutsen med datteren Eva Naomi, Lasse Biørnstad, Marit Winther Øyslebø, Veronika Haugen. Foto: Espen Mork Dahl Vis mer

Vekk fra vinduene

Lan Marie Berg (19) fra Oppegård er ikke redd. Selv om de på nettet har sett at tyfonen er på vei rett mot dem.

- Halvparten av alle studentene bor på dette hotellet. Mange er litt nervøse og vet ikke helt hva som skal skje. Vi vet jo ikke helt hva dette innebærer, vi har bare sett det på TV. Vi følger med på nettet hvor stormen ligger. Det ser ut som den skal komme til Hoi An, sier hun.

- Det går fint. Jeg er litt nervøs, men ikke noe redd ennå. Bygningene her er ganske solide. Det blåser og regner veldig mye. Men vi har fått beskjed om å holde oss innendørs og borte fra vinduene. Vi har kjøpt inn mye vann og nødproviant, forteller Lan Marie. Hun forteller videre at ute i gatene er det lagt ut sandsekker, hogd ned trær og alle butikkene er stengt.

For farlig ute

Men nå er det bekmørkt utenfor, og tidlig natt i Hoi An.

Maiken Fransisca Kuhne Olsen fra Oslo (22) hører bare vinden.

- Vi kan ikke gå ut lenger. Det er for farlig. På hotellet sier de at stormen vil slå til tidlig i morgen tidlig. Vi ligger fem timer foran Norge, så i ett-tiden på natta hjemme, sier hun.

Espen Mork Dahl
Espen Mork Dahl Vis mer

Hun forteller at over fem hundre turister samt lokalbefolkningen er evakuert fra kysten og inn til byen. På hotellet hun bor på er alle etasjer over fjerde etasje tømt for gjester. Hotellbetjeningen frykter at vinden vil kunne skade de øverste rommene.

- Det blir spennende. Vi er litt oppspilte og syns jo faktisk det er spennende, og frykter det ikke. Det virker solid og trygt her vi sitter. Men vi bekymrer oss for de lokale. De har ikke solide bygg rundt seg, sier hun.

- Men samtidig er det jo litt skummelt. Vi letter stemningen med litt humor, sier hun til Dagbladet.no.

Ser film

Cecilie Nygård (20) fra Florø studerer også i Hoi An. Hun bor på et annet hotell.

- Men vi har det bra. Vi føler oss trygge på hotellet. Det er et skikkelig hotell, forteller Cecilie.

Hun forteller at været endrer seg.

- Vi merker at det blir mer og mer vind og regn. Men vi går ikke ut. Vi er inne på hotellet, og betjeningen har delt ut stearinlys. Vi spiser godteri og ser på film og føler oss trygge, forteller Cecilie.

Evakuert

Hun har hørt at tyfonen skal komme i morgen tidlig vietnamesisk tid (fem timer før norsk tid).

- Jeg har hørt at den skal synke fra grad fire til to eller tre. Det er litt betryggende å høre at den ikke skal være så sterk når den kommer hit, sier hun.

Cecilie sier det verste er å tenke på hennes vietnamesiske venner.

- Flere av dem bor på stranda. Mange har ikke mobiltelefon, og jeg rakk ikke å ringe alle hustelefonene før de ble evakuert. Men jeg vet at de er evakuert inn til sentrum, sier hun.

Studentene skal være i Hoi An i tre måneder. Cecilie forteller at de har vært der i fem uker til nå.

- Vi begynner jo å bli glad i byen, sier hun.

Cecilie sier at de blir tatt godt vare på.

- Vi har fått mye informasjon og har det bra, forsikrer hun.

IKKE REDD: Lan Marie Berg (19) fra Oppegård er ikke redd, men har hamstret litt mat og drikke for sikkerhets skyld.
DRISTET SEG UT: Studentene dristet seg en siste gang ut for å ta dette bildet.