- Vi hørte en voldsom lyd, skjønte at noe var galt og sprang ut

Filmet det enorme steinraset rett utenfor huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frank Aalen fra Horten var på besøk hos svigerforeldrene i Fortun i Luster kommune i Sogn og Fjordane lørdag, da han plutselig hørte en voldsom lyd utenfor huset.

Lyden skyldtes et enormt steinras.

- Vi var inne og laget middag til et familieselskap, da vi hørte en voldsom lyd og dur. Vi skjønte noe var galt og sprang ut. Da så vi steinraset med en gang, forteller han til Dagbladet.

- Det gjaldt å orientere seg om hvor vi var i forhold til raset, om vi stod i fare for å bli truffet eller ikke. Jeg skjønte at det gikk fint, og da tok jeg opp mobilen og filmet det.

Se deler av steinraset i videoen øverst i saken.

- Store dimensjoner Aalen beskriver opplevelsen som skremmende.

- Det kom så fort og med store krefter, tett på oss. Raset var av store dimensjoner.

Det var lørdag ettermiddag at ni store steiner raste ned fra fjellsida i Fortun. De største steinene var over tre meter høye.

Aalens svigerforeldre bor bare noen hundre meter fra rasstedet. Svigerfar, Andreas Otterhjell, forteller til Dagbladet at de er vant med ras i området, men ikke like store som det som kom på lørdag.

- De steinene som kom nærmest, endte rundt 20-30 meter fra huset, mens de store nok ligger rundt 150 meter fra oss, sier han.

Venter på geologens konklusjon Otterhjell mener det bare var flaks at ingen mennesker kom til skade. Steinene har ødelagt områder med dyrket mark, men han vet foreløpig ikke for hvor store verdier.

Han og kona bor fortsatt i huset, og har ikke blitt evakuert etter raset.

- Det føles jo litt skummelt. Vi sover vel egentlig ikke så godt, men våkner av alle små lyder.

Otterhjell forteller at en geolog har vært på stedet onsdag, og at de nå venter spent på konklusjonen. Håpet er at de kan få vite om ras er noe som må forventes framover, i stedet for å sitte med en uvisshet og håpe på det beste.

- Vet aldri når det skjer Aalen legger heller ikke skjul på at opplevelsen satte en støkk i ham og familien.

- Vi ble veldig var på lyden og var veldig på vakt. Problemet er jo at en aldri vet når det skjer. Et så stort steinras har ikke hendt der på 60 år, sier han.

- Det er jo bare tilfeldigheter som avgjør om steinene går den ene eller andre veien. Når de slipper så høyt oppe, kan de ta alle veier. Heldigvis gikk de i riktig retning denne gangen.

Han innrømmer at det er ekkelt å tenke på hvor galt det kunne gått.

- Det er klart det kunne gått galt. Vi hadde invitert til familieselskap og skulle ha mange unger og mye folk her. Det er ikke voldsomt kjekt å tenke på hvordan det kunne gått.