- Vi hørte et forferdelig, metallisk drønn

Ap-ordfører Ingrid Aune (33) og kjæresten Eivind Olav Evensen (43) omkom etter at båten deres gikk på skjær i høy fart. Nå forteller vitner at det tok lang tid før nødetatene nådde ut til skjæret.

SE TV: Da Adrian Lode (17) skjønte at båten hadde truffet skjæret, handlet han på instinkt og kastet seg i vannet. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Etter nattas fatale båtulykke i Namsos forteller vitner til ulykken om en hektisk time da nødetatene forsøkte å hente det bevisstløse paret på skjæret.

Lise Hansen og Ingvild Gordon var hjemme i hytta til Ingvilds mann, sammen med sistnevntes sønn og mann, da de hørte et fryktelig smell fra mørket utenfor.

- Jeg og Ingvild satt inne i stua med utsikt mot sjøen, hvor vi først hørte motorlyd. Plutselig hører vi et forferdelig, metallisk drønn. Vi gikk ut på verandaen, og jeg hørte fremdeles motorduren. Da skjønte vi med en gang at noe måtte ha skjedd, sier Hansen.

Hansen og Gordon forteller at de har panoramautsikt til hele sjøen fra hytta, og at ingen andre kunne sett skjæret.

VARSLET: Lise Hansen (t. v.) og Ingvild Gordon var vitner til båtulykken. Foto: Adrian Gordon
VARSLET: Lise Hansen (t. v.) og Ingvild Gordon var vitner til båtulykken. Foto: Adrian Gordon Vis mer

- Jeg så omrisset av båten med kikkert, og ringte nødnummeret med en gang - etter fem-ti minutter kom politi og ambulanse, og vi hørte fremdeles motorlyden, men ingen antydning til menneskerop. Jeg skjønte at det måtte ha gått galt, og var redd for at de var havnet på sjøen, sier Hansen.

Forsøkte å svømme

- Det er ingen trafikkstøy her, og vi sto og lyttet. Ingen menneskelyder, ingen grining, skvulping, banking. Bare dunking av båten som tipper litt over på siden - så vi ringte nødnummeret med en gang, forteller Gordon.

Sønnen hennes, Adrian Lode (17), hadde hørt lydene og kom ut på terrassen. Han hev av seg klærne og la på svøm før moren klarte å stoppe ham. Det var bekmørkt, ingen månelys, og floa hadde økt avstanden til skjæret til fire hundre meter i det kalde vannet.

Halvveis fikk han krampe i overarmene, og Gordon forteller at det er så vidt sønnen klarte å svømme tilbake.

- Alt gikk på automatikk - jeg hoppet bare uti fordi jeg var bekymret for de i båten. Jeg var nesten framme, men jeg fikk krampe av det iskalde vannet, sier Lode.

SVØMTE: Adrian Lode hoppet uti det iskalde vannet for å nå ut til båten. Foto: Privat
SVØMTE: Adrian Lode hoppet uti det iskalde vannet for å nå ut til båten. Foto: Privat Vis mer

Guttens mor er i ettertid glad for at han ikke nådde ut til skjæret.

- Det var veldig dramatisk. Jeg er glad for at sønnen min ikke kom fram - hva skulle han gjort på skjæret, i underbuksa med to bevisstløse mennesker. Det ville sikkert blitt veldig traumatisk, sier Gordon betenkt.

- Lang responstid

- Da nødetatene kom, spurte de om det fantes en båt i området. Det tok ganske lang tid før de fikk hentet dem på skjæret, sier Hansen.

Gordon synes også det er merkverdig at det tok så lang tid å nå skjæret med båt.

MINNES: Ordfører Ingrid Aune (Ap) omkom etter båtulykken i Namsos, sammen med kjæresten Eivind Olav Evensen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MINNES: Ordfører Ingrid Aune (Ap) omkom etter båtulykken i Namsos, sammen med kjæresten Eivind Olav Evensen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- En time etter at vi har ringt, drar de med personene i ambulanse - men nødetatene burde jo hatt båt, eller Sea King-helikopter med redningsmann i tau. Den eneste som forsøker å svømme ut til dem er min sønn, sier Gordon.

Hun erkjenner at det kan ha vært mange gode grunner til at det tok tid - kanskje andre fartøyer var ute på oppdrag. Men følelsen av hjelpeløshet er der likevel.

- Jeg har hatt en dårlig følelse i dag - hvorfor prøvde ingen andre å svømme for å hente de? Hvorfor sto vi igjen på land? Kanskje det kunne reddet henne, sier Gordon.

Ingvild Gordon forteller om en uvirkelig opplevelse mens sekundene tikket.

- Det er grusomt å stå der som passiv tilskuer, når man føler hvert minutt teller, sier Gordon.

Selv sier Gordon at de sa tydelig ifra om at det var en ulykke på sjøen da de ringte nødnummeret.

SORG: Kommunehuset i Malvik flagger på halv stang etter ordførerens bortgang. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SORG: Kommunehuset i Malvik flagger på halv stang etter ordførerens bortgang. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Man kan ikke gjøre nødredningsaksjon fra bil når det ligger en båt på et skjær. Jeg jobber i helsevesenet, og basert på det jeg vet, tenker jeg: «Er en time ok?» Det er ikke ok på de kursene jeg har vært på, sier Gordon.

Etter hvert kom flere småbåter til, som bisto et redningshelikopter i søk etter flere personer - på dette tidspunktet visste ikke politiet om det var flere personer som hadde vært med i båten.

- De søkte med alle småbåtene og helikopter, både i fjorden og langs land. De holdt på enda klokka fire.

- Klump i halsen

Begge to forteller om en kaotisk time mens nødetatene forsøker å nå ut til båtforliset, og så søker etter flere personer i vannet med helikopter. De er begge preget av dødsulykken på skjæret.

MALVIK: Sorgen henger i luften utenfor kommunehuset i Malvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MALVIK: Sorgen henger i luften utenfor kommunehuset i Malvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er grusomt å være i uvisshet, og man sitter med en klump i halsen etter å ha vært vitne til ulykken. Timene da søket foregikk var forferdelige - vi visste ikke om det var flere personer i båten, forteller Hansen.

Selv om det er flere småskjær nærmere land, skal stredet Lokkaren, hvor paret kom fra, være ufarlig å passere, ifølge Hansen. Skjæret båten traff, er merket med en stake som lyser grønt.

- De kom fra Lokkaren, på vei mot byen. Hvis du har kjørt den ruta før, er det ingen tvil om hvor du skal kjøre. Skjæret ligger jo så oversiktlig som man kan få det. Men det var veldig mørkt, og det vi hørte var høy fart og brå stopp, sier Hansen.

Politiet etterforsker ulykken, og vil komme med flere opplysninger klokka 10 fredag.