Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi hørte så mye skyting. Det stoppet ikke

Lærer ved den massakrerammede skolen sier rektor prøvde å advare over høytaleranlegget.

PÅRØRENDE:  Pårørende og foreldre til de overlevende samlet seg ved skolen i Newtown i dag. Foto:  REUTERS/Adrees Latif/NTB scanpix
PÅRØRENDE: Pårørende og foreldre til de overlevende samlet seg ved skolen i Newtown i dag. Foto: REUTERS/Adrees Latif/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carrie Usher, lærer for fjerdeklassingene på Sandy Hook-skolen, var på et møterom sammen med tre andre lærere, mens elevene var på biblioteket da hun plutselig hørte bråk over skolens høytaleranlegg.

- Vi hørte krangling og slåssing over høyttaleranlegget, sier hun til Wall Street Journal.

Hun sier det er uklart hva som skjedde, men at det kan ha vært rektor som forsøkte å sende ut en advarsel.

- Uvirkelig Så begynte skytingen som til slutt drepte 20 barn og 6 voksne ved skolen.

- Vi hørte så mye skyting. Det var uvirkelig, sier hun.

- Det føltes som det varte i fem minutter. Det stoppet ikke.

- Min kollega kikket ut døra og luktet kruttrøyk, og han sa vi måtte komme oss ut derfra og at vi måtte komme oss ut fort, for vi hadde ingen mulighet til å løse og ikke noe sted å gjemme oss. Det var et vindu i døra, så han ville kunne se oss.

Hoppet ut av vindu Tre av lærerne hoppet ut av vinduet, mens den fjerde gjemte seg i rommet. Det kom en person inn i rommet, men læreren ble ikke oppdaget.

- Det ble skutt rett i nærheten av oss. Vi er bare glade for å være i live, sier Usher til Wall Street Journal.

Hun og de andre lærerne hjalp politiet med å søke gjennom skolen etter at gjerningsmannen hadde skutt seg selv. Barna som ble ført ut fikk beskjed om å lukke øynene og holde hverandre i hendene.

- Vi var der til vi hadde oversikt over alle elevene, sier hun.

Usher sier lærerne hadde trent på liknende situasjoner.

- Vi visste hva vi skulle gjøre, etter at vi hørte bråket over høytaleranlegget. Vi har øvd på evakueringer hvert semester. Lærerne skal låse dørene og finne et trygt sted.

Flere av lærerne beskrives allerede som helter.

- Min datters lærer er en helt, sa Brenda Lebinski, moren til en åtte år gammel jente ved skolen. Hun mener lærerens snarrådige handling er årsaken til at hennes datter er i live i dag.

- Hun låste alle barna inn i et skap og det reddet livene deres, sier Lebinski til avisa Newton Patch.

Det er ennå ikke klart hvor mange elever som var på skolen da drapsmannen begynte å skyte, men flere av elevene som ble ført ut etter at drapmannen skal ha tatt sitt eget liv var blodige.

Gjerningsmannen er navngitt som Adam Lanza (20). Hans fire år eldre bror Ryan Lanza ble først navngitt, men det viser seg at gjerningsmannen trolig hadde med seg brorens legitimasjon. Ryan Lanza blir nå avhørt av politiet. Han har ikke status som mistenkt.

EVAKUERT: Elevene fikk beskjed om å lukke øynene og holde hverandre i hendene.  Foto:  REUTERS/Newtown Bee/Shannon Hicks/Handout/NTB scanpix
EVAKUERT: Elevene fikk beskjed om å lukke øynene og holde hverandre i hendene. Foto: REUTERS/Newtown Bee/Shannon Hicks/Handout/NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!