- Vi hørte skuddene og så at vannet ble rødt av blod

Chantal Sharazi Nilsen sitter i dag ansikt til ansikt med folkemordtiltalte Said Bugingo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år ble det for første gang tatt ut en tiltale for folkemord i norge, og i dag begynte saken i Oslo tingrett.

Said Bugingo (47), bosatt i Bergen, er tiltalt for å ha medvirket til massakre av 2000 personer i Rwanda på 90-tallet. Bugingo nekter straffskyld.

I rettssalen sitter det flere rwandere, alle Dagbladet snakker med kjente noen som mistet livet i massakren. Chantal Sharazi Nilsen er en av dem.

Vanskelig Hun har bodd i Norge i rundt 18 år, og har tatt seg fri fra jobben for å følge folkemord-saken i Oslo tingrett.

- Det er vanskelig å se Bugingo, at han smiler og ler, jeg håper han skjønner hva han har gjort, sier Sharazi Nilsen til Dagbladet.

Hun bodde ikke selv i Kibungo, som ble rammet av hendelsen som er beskrevet i Bugingos tiltale, men bodde nært nok til å høre skudd, og se at vannet i innsjøen ble rødt da flere døde ble dumpet der.

- Mange jeg kjenner var midt i massakren. En av mine søstre ble drept, og en av mine nieser ble angrepet med machete, hun har gjennomgått mange operasjoner, men hun lever, sier Sharazi Nilsen.

Leder skal vitne Påtalemyndigheten varsler at den vil føre rundt 100 vitner, statsadvokaten har tidligere fortalt at 25 av dem hentes til Norge for å forklare seg i retten, de øvrige vil vitne over videolink.

En av dem er den tidligere lederen for Interahamwe-militsen, som sitter fengslet for sin deltagelse i folkemordet.

Statsadvokat Peter Mandt fortalte i retten at grunnen til at Bugingo har sittet fengslet er at de fryktet at han skulle påvirke vitner.

- Det har ikke kommet en begjæring om utlevering av den tiltalte fra Rwanda, så grunnen til at det ikke er vurdert er ikke motforestillinger fra statsadvokaten, sier Mandt.

Tre punkter Tiltalen inneholder tre punkter, og Bugingo er tiltalt etter straffeloven, paragraf 233, første og annet ledd. 

Den tiltalte var ifølge tiltalen med på møter hvor drapene ble planlagt. «Videre deltok han i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn» og personer som seinere ble drept. 

Han skal også ha stilt egen bil til disposisjon for transport av drapsmenn.  Ifølge tiltalen var han tilstede, eller i nærheten, av åstedene hvor drapene ble begått. 

TILTALT: Her er forsvarer Harald Stabell sammen med Said Bugingo (47), som er tiltalt for medvirkning til folkemordet i Rwanda.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TILTALT: Her er forsvarer Harald Stabell sammen med Said Bugingo (47), som er tiltalt for medvirkning til folkemordet i Rwanda. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

De drepte tilhørte hovedsaklig den etniske gruppa tutsi - som ble massakrert under folkemordet i Rwanda i 1994. Til sammen ble opp mot 1 000 000 personer drept i landet - også barn, kvinner og eldre. 

Massakrert 14. april 1994 angrep bevæpnede personer fra militsgruppa Interahamwe, militæret, sivile og politiet et kommunehus i Birenga. Der hadde 1000 mennesker søkt tilflukt. 

«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer». Drapene ble gjort ved bruk av håndgranater, macheter, klubber, stokker og skytevåpen. 

Det er antatt at alle de 1000 personene ble massakrert, og at drapene pågikk over flere timer. 

Dagen etter, 15. april, angrep bevæpnede personer fra de samme gruppene en katolsk kirke, hvor 1200 mennesker hadde søkt tilflukt. Det er antatt at 200 personer klarte å komme seg unna, resten ble drept. 

Det er satt av 13 uker til saken.