ANGREPET:  En gruppe væpnede menn angrep søndag ettermiddag parlamentsbygningen i Tripoli, før de satte fyr på den. Foto: AP Photo/Libyan national army/NTB Scanpix
ANGREPET: En gruppe væpnede menn angrep søndag ettermiddag parlamentsbygningen i Tripoli, før de satte fyr på den. Foto: AP Photo/Libyan national army/NTB ScanpixVis mer

- Vi hørte voldsomme skuddsalver fra maskingevær. Det rista i bilen

Nordmannen Erik Baade Berg (25) befinner seg i Tripoli, hvor væpnede menn stormet parlamentsbygningen søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En væpnet gruppe lojale til eksgeneral Khalifa Haftar stormet søndag ettermiddag parlamentsbygningen i Libyas hovedstad Tripoli.

Haftar ledet styrkene som kjempet mot Muammar Kadhafi. Han har tidligere blitt beskyldt for kuppforsøk.

De væpnede mennene, som angivelig tilhører Den libyske nasjonale armé, stormet bygningen før de satte fyr på den.

Nordmannen Erik Baade Berg (25) befinner seg i Tripoli, og passerte parlamentsbygningen like etter at den hadde blitt angrepet.

- Det var voldsomt mange pick-uper i området, med påmonterte våpen. Det var mye lokal milits med våpen, og det kom stadig til nye. Vi hørte voldsomme skuddsalver fra maskingevær, og også en god del tyngre skyts. Vi kjente at det rista litt i bilen, sier Berg til Dagbladet.

To mennesker ble drept og 55 såret i kamphandlinger i Libyas hovedstad Tripoli søndag, ifølge landets justisminister, Saleh al-Mergani, melder NTB.

Under en TV-overført pressekonferanse oppfordret han militssoldatene til å legge ned våpnene og innlede dialog.

- Fortsatt skyting Berg har vært i Libya siden 9. mai, på et oppdrag for firmaet Laader Berg, som skal montere skumplastmaskiner i Tripoli.

25-åringen befinner seg nå på hotellet, som ligger i det sørlige Tripoli, i trygg avstand til parlamentsbygningen.

- Jeg hører fortsatt skyting fra her jeg sitter. For en halvtime siden smalt det skikkelig her. De ansatte jeg snakket med på fabrikken sa det kom til å bli skyting utover natta, sier Berg.

Zintan-brigadene Han sier oppholdet i Libya ellers har vært udramatisk.

I TRIPOLI:  Nordmannen Erik Baade Berg (25), her med sin kollega Ola Ekornåsvåg (21), befinner seg på et hotell i den sørlige delen av Tripoli. Foto: Privat
I TRIPOLI: Nordmannen Erik Baade Berg (25), her med sin kollega Ola Ekornåsvåg (21), befinner seg på et hotell i den sørlige delen av Tripoli. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har ikke merket noe ubehag annet enn skytinga. Her jeg befinner meg nå, føler jeg meg trygg. Men vi får se hva som skjer videre, sier Berg.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal kampene ha startet etter at en kolonne med pansrede kjøretøy kjørte inn i hovedstaden med retning mot den midlertidige parlamentsbygningen.

Vitner opplyser at mennene er medlem av de mektige Zintan-brigadene, som består av tidligere opprørssoldater som kontrollere flere områder rundt flyplassen i Tripoli.

Kuppforsøk Minst 79 mennesker ble drept i harde kamper i byen Benghazi tidligere denne uka. Kampene bør ut fredag da Haftars væpnede gruppe angrep en av basene til den islamistiske 17. februar-brigaden.

Libyas regjering sa da at Haftars private kamp mot islamist-brigaden i praksis var et kuppforsøk.

Tidligere i år vakte Haftar oppsikt da han erklærte at regjeringen og parlamentet skulle avsette. Det utløste rykter om at et kupp var på gang, men de sentrale myndighetene tok raskt kontroll.

EKSGENERALEN: Det skal ha vært gruppe lojal til den tidligere generalen Khalifa Haftar som sto bak bak stormingen av parlamentsbygningen i Libyas hovedstad Tripoli søndag. Dette bildet er tatt under gårsdagens pressekonferanse, hvor Haftar uttalte seg om angrepet i Benghazi fredag. Foto: REUTERS/Esam Omran Al-Fetori
EKSGENERALEN: Det skal ha vært gruppe lojal til den tidligere generalen Khalifa Haftar som sto bak bak stormingen av parlamentsbygningen i Libyas hovedstad Tripoli søndag. Dette bildet er tatt under gårsdagens pressekonferanse, hvor Haftar uttalte seg om angrepet i Benghazi fredag. Foto: REUTERS/Esam Omran Al-Fetori Vis mer