Vi importerer vår egen vin

Nordmenn handler vin i utlandet som aldri før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Dyrere røyk i Sverige
• Les undersøkelsen (Excel-ark)

En fersk meningsmåling viser at 63 prosent av de spurte har kjøpt vin andre steder enn på vinmonopolet det siste året.

Dette viser at det ikke bare er den dyre spriten vinmonopolet sliter med å få avsetning på - handelslekkasjen til utlandet er stor også når det gjelder vin.

- Våre målinger av grensehandelen de seneste ti årene viser at alkoholvarer er svært sensitive for avgiftsøkninger/reduksjoner.

- Svenske (og danske) avgiftsreduksjoner har tidligere fått umiddelbare utslag i økt grensehandel fra Norge, og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) frykter konsekvensene av de varslede svenske avgiftsreduksjonene 20. september, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

I Finland satte de ned avgiftene på alkohol med 44 prosent i fjor. Nå kommer svenskene etter med billigere sprit.

Rikeste mest utro

942 personer har deltatt i undersøkelsen, som er utført som en omnibus av AC Nielsen for Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon. Undersøkelsen er foretatt i august/september.

Undersøkelsen viser at de over 40 år handler flittigst andre steder enn på polet. I aldersgruppen 40-59 år svarer hele 70 prosent at de har handlet vin andre steder. Bare 53 prosent av de mellom 18 og 24 og over 60 år har handlet i utlandet eller på tax-free.

Kvinner og menn er omtrent like utro mot gode, gamle Vinmonopolet. Menn er litt verre med 65 prosent, mot 61 prosent av kvinnene.

De med høyest utdanning handler mest vin andre steder enn hjemme: 73 prosent av de spurte med universitet eller høgskoleutdanning svarer ja på spørsmålet, mot bare 42 prosent av de med 9-årig folkeskole.

Og, kanskje paradoksalt nok: Jo mer penger folk har, jo billigere vin kjøper de. De med en familieinntekt på over 600.000 kroner handler nemlig oftere andre steder enn på polet enn alle andre: 78 prosent svarer ja på spørsmålet.

Oslo-folk er minst trofaste mot Vinmonopolet: 75 prosent av de spurte fra Oslo svarer at de handler vin flere forskjellige steder. I Trøndelag og Nord-Norge er prosenten bare 45.

Hvor handler vi?

Ikke overraskende handler Ola Nordmann vin - som så mye annet - hos søta bror. Selv om det er betydelig mer å spare på spriten i Sverige. 39 prosent av de spurte har handlet vin over grensa, mens 26 prosent oppgir at de har vært i Danmark på vinhandel.

- Hele handelsnæringen og næringsmiddelindustrien får merke konsekvensene fordi alkoholvarer virker som lokkevarer. Når nordmenn drar til Sverige for å handle alkoholvarer, fyller de opp handlekurven med andre varer også, sier Jarle Hammerstad.

Hele 58 prosent av de spurte har handlet edle dråper i land utenfor Skandinavia. Og 55 prosent har handlet på tax-free - i flyplass-butikk eller ombord på fly.

Billigere i Norge?

Dette tallet er neppe blitt mindre etter at Gardermoen åpnet for tax-free handel også ved ankomst.

Og verre blir det sannsynligvis når vinprisene senkes ytterligere i Sverige om under to uker.

Norske politikere er gått i tenkeboksen når det gjelder det norske avgiftsnivået, og dersom frykten for handelslekkasje overskygger frykten for alkoholrelaterte skader, kan det på sikt ende med billigere alkoholpriser også i Norge.

• Se også: Statistisk Sentralbyrå

• Les også: Dyrere røyk i Sverige

• Les undersøkelsen (Excel-ark)

<B>BILLIGERE DRÅPER:</B> Ola Nordmann er lite trofast mot gode, gamle vinmonopolet. Vi handler mer og mer vin i utlandet og på tax-free.
HANDELSLEKKASJE: Færre handler sin hvitvin på polet, flere andre steder.
<B>FERIEHANDEL: 58 prosent av de spurte har handlet vin i land utenfor Skandinavia. Her fra Borough Market i London.