LIVREDDE: I Idlib er det ifølge FN-sjef Steffan de Mistura rundt 10 000 personer som er med i terrorgrupper som al-Nusra. Men flertallet - rundt 2,9 millioner mennesker er sivile syrere. Blant disse er én million barn, som alle nå er livredde for krigen, som alle venter på. Foto: Afp / Scanpix
LIVREDDE: I Idlib er det ifølge FN-sjef Steffan de Mistura rundt 10 000 personer som er med i terrorgrupper som al-Nusra. Men flertallet - rundt 2,9 millioner mennesker er sivile syrere. Blant disse er én million barn, som alle nå er livredde for krigen, som alle venter på. Foto: Afp / ScanpixVis mer

Sluttkampen om Syria: Nå skal «terroristene knuses»

- Vi jobber desperat for å unngå at én million barn fanges i krigen

Russere, iranere og Assad-regimet skal «ta terroristene i Idlib». Samtidig henger terrorgruppene opp galger og truer sivile syrere. De er livredde, men har ingen steder å dra.

Se for deg situasjonen: 2,9 millioner mennesker bor nå i den nord-vestlige Idlib-regionen i Syria. Blant disse er hele 1,4 millioner syrere som allerede har flyktet minst en, ofte flere ganger, siden Syria-krigen startet for over sju år siden.

Nå har de ingen steder å dra. Og de trues av de stadig mer nådeløse terrorgruppene som også bor i Idlib. I tillegg til at både Assad-regimet, russerne og iranerne nå høylydt sier at «terroristene i Idlib skal knuses».

FREDSMEGLER: Jan Egeland har kontinuerlig kontakt med FN, russere, iranere, tyrkere, amerikanere og andre diplomater, generaler og politikere. Målet er å unngå krigen i Idlib, som stadig flere begynner å telle ned til. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix
FREDSMEGLER: Jan Egeland har kontinuerlig kontakt med FN, russere, iranere, tyrkere, amerikanere og andre diplomater, generaler og politikere. Målet er å unngå krigen i Idlib, som stadig flere begynner å telle ned til. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix Vis mer

- Folk er livredde og panikken sprer seg i Idlib. Vanlige folk er desperate og fortvilte. Og de har ingen steder å dra, sier Jan Egeland.

Én million barn

Natt til i går kom Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver for den humanitære delen i borgerkrigsherjede Syria, hjem fra Geneve etter en rekke møter med russiske, amerikanske, tyrkiske og iranske diplomater og generaler. Med flere. Målet er å unngå det stadig flere prater om: En voldsom krig i Idlib, som er det siste store opprørskontrollerte området i Syria.

- Vi er inne i en skjebnetime for tre millioner sivile syrere. De er trengt opp og i et hjørne av Syria. Dette området kontrolleres av et hundretalls ulike typer væpnede grupper, hvorav en del av dem er listet som terrorister, sier Egeland, før han trekker pusten:

BOMBER: Tirsdag var det flere bombeangrep mot Idlib. Innbyggerne er livredde, men har ingen steder å dra. Foto: Ap / Scanpix
BOMBER: Tirsdag var det flere bombeangrep mot Idlib. Innbyggerne er livredde, men har ingen steder å dra. Foto: Ap / Scanpix Vis mer

- Vi jobber desperat for å unngå at den store krigen vil svelge hele Idlib med én million barn. Og det under dekke av å være en krig mot terror.

Intense forhandlinger

Egeland og FN-sjef for Syria, Steffan de Mistura, oppfordrer nå spesielt russerne og tyrkerne til å finne en forhandlingsløsning for å unngå krigen stadig flere ser på som «uunngåelig».

- Jeg merker nå at alle synes å ha akseptert at vi er inne i en nedtelling til krig som ingen kan unngå. Men vi er nødt til å få til en løsning for de mange sivile som er klemt inne i Idlib, sier Egeland.

Han snakker om den jevne borger i Idlib. Som bare vil leve et liv i fred, men som er truet av verdens stormakter på den ene sida - og de drøye 10 000 personene i terrorgruppa al-Nusra.

Galger som advarsel

- De ulike terrorgruppene har blitt mye mer nådeløse enn før. Vi har fått høre at det er reist opp galger i noen av byene i Idlib. Dette er som en advarsel om hva som vil skje med deg hvis du forsøker å flykte fra Idlib, eller om du samarbeider med de på den andre siden, sier Egeland.

Han har også sett rapporter om at mange sivile skal være kidnappet og bortført av ekstreme grupper.

- Dette handler om folk som kidnapperne mener kan forhandle med regjeringssiden eller russerne. Alt har blitt mer brutalt, og vi må gjøre alt for å unngå et blodbad og en krig i Idlib, sier Egeland.

FN og Egeland har nå lansert en hjelpeplan for hva en eventuell krig vil koste for de humanitære hjelperne. Det antas at nær tre milliarder kroner vil være nødvendig. Penger som i dag ikke finnes, men EU og USA har signalisert at de vil være med og bidra ved en eventuell krig.

- Dette er også et dilemma. Vi jobber for å unngå krig, samtidig som vi forbereder oss. Men vi ønsker ikke å sende signaler på at vi er forberedt på krig, sier Egeland.