JOBBER MINDRE: Nordmenn jobber mindre enn vi gjorde i 2013. Foto: Jan Haas / NTB scanpix 
JOBBER MINDRE: Nordmenn jobber mindre enn vi gjorde i 2013. Foto: Jan Haas / NTB scanpix Vis mer

Vi jobber i snitt tre dager mindre enn i 2013

Arbeidstida har falt med tre dagsverk per nordmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beregninger fra Finansdepartementet viser at arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann siden forrige stortingsvalgår.

- Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, budsjettunderskuddet er rekordstort og hvor vi har den laveste andelen i arbeid på over 20 år. Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

Tallene viser at det i 2013 ble arbeidet 1.006,4 timeverk per innbygger i aldersgruppa 15–74 år. I 2017 anslår departementet at arbeidstimene per innbygger vil ha sunket til 983,9 timer. Det utgjør tre fulle arbeidsdager.

For å fylle det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det arbeides 1.116 timer per innbygger i 2060. Det er tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag. Departementet skisserer mulige forbedringspunkter som å få arbeidsledige i jobb, en økt sykelønnsordning, en reduksjon i uføretrygden, få flere innvandrere i jobb og få alle kvinner som jobber deltid til å jobbe fulltid.

Statsminister Erna Solberg (H) sier de rødgrønne tidligere surfet på en høy oljepris.

- Støre kommer ikke til å oppleve å kunne gjøre det igjen. Det som trengs er en omstillingspolitikk, og det har denne regjeringen levert, både for norsk næringsliv og offentlig sektor, sa statsministeren tirsdag.

(NTB)