Ekspertnettverk vil bedre barnevernet

- Vi jobber ikke for barnas beste ved å knuse foreldrene. De blir en pariakaste

Et nytt ekspertnettverk, som ønsker å varsle om feil i barnevernssaker, hadde tidligere denne uka møte med Barneombudet. I dag møter organisasjonen Bufdir.

FIKK BARNET TILBAKE: I juni i fjor skrev Dagbladet om ei mor som levde i skjul for politi og barnevern med sin seks måneder gamle sønn. Hun ble funnet og sønnen ble tatt fra henne, men hun vant tilbake omsorgen i fylkesnemnda.  Foto: Nina Hansen 
FIKK BARNET TILBAKE: I juni i fjor skrev Dagbladet om ei mor som levde i skjul for politi og barnevern med sin seks måneder gamle sønn. Hun ble funnet og sønnen ble tatt fra henne, men hun vant tilbake omsorgen i fylkesnemnda. Foto: Nina Hansen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi har store forventninger til at de vil lytte til det vi har å si, og håper vi kan enes om en felles virkelighetsforståelse. Jeg har jobbet som sakkyndig i tre ulike fylkesnemnder i 20 år. I rundt 30 prosent av sakene, gikk jeg ut med en kvalmende fornemmelse av at dette ikke ble helt riktig. Og som psykologisk sakkyndig står du der som nemndas faglige alibi, sier psykolog Kjell Olaf Edvardsen.

Mandag skrev Dagbladet om nystiftede Kompetansenettverk for kvalitet i barnevern (KIB) som ønsker at politikerne skal diskutere omfattende endringer i hele barnevernssystemet.

Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet uttalte at KIB «kommer med god og konstruktiv kritikk av barnevernet, og vi vil helt klart lytte til dem».

Den nye organisasjonen består av ulike fagfolk med god kjennskap til norsk barnevernpraksis, deriblant mer enn 20 sakkyndige psykologer.

Tiltak

KIB har en rekke forslag til tiltak som organisasjonen mener vil bedre norsk barnevern:

  • KIB mener Norge bør utvikle støtteprogrammer for at nettverket til barnet skal brukes i mye større grad enn i dag.
  • KIB mener også at barnevernsansatte bør ha autorisasjon som de kan miste hvis de begår alvorlige lovbrudd, som for eksempel å snakke usant i retten eller forfalske dokumenter.
  • Organisasjonen ønsker også innført en lovfestet plikt til å prøve familieplasseringer og bruk av familieråd, slik at plassering av barn hos fremmede blir unntaket.
  • KIB støtter Særdomsstolsutvalget som går inn for å overføre sakene fra fykesnemndene til tingretten, og gjøre tingretten til første instans i barnevernsaker.
  • Organisasjonen vil fjerne barnesakkyndig kommisjon og heller utvikle et veiledningssystem for sakkyndige.

KIB vil videre framheve at mer kompetanse og mindre bruk av makt, samt å bruke ressursene i familien/nettverket , er en av få måter å få ned hets og trusler mot barnevernansatte på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer