Vi jobber mindre enn de fleste

Nordmenn har nesten kortest ferie i Europa, men er også blant dem med kortest ukentlig arbeidstid. Bare i Tyskland og Danmark har industriarbeidere kortere arbeidsuke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Tyskland er arbeidsuka på 35,8 timer, mens den i Danmark er 37 timer per uke.

Svenskene har fem ukers ferie, men jobber likevel nesten to arbeidsuker mer, målt i arbeidstimer per år.

Mens nordmenn har et normalt arbeidsår på 1740 timer, må svenske industriarbeidere legge bak seg 1808 arbeidstimer i året. Det viser en statistikk utarbeidet av den tyske arbeidsgiverforeningen (BDA) som har sammenliknet ukentlig arbeidstid, feriedager, antall bevegelige fridager og det totale arbeidsår for industriarbeidere i europeiske land, USA og Japan.

Riktigere

Finansminister Gudmund Restad mener denne og tilsvarende sammenlikninger gir et riktigere bilde av nordmenns totale fritid enn det som er kommet fram i reaksjonene på forslaget om å kutte Gro-dagen.

- Det er riktig som det er sagt at de fleste land i Europa har flere feriedager enn Norge. Det er bare ett land, Irland, som har kortere ferie isolert sett. Legger vi sammen feriedager og helligdager, kommer vi litt bedre ut. Men når vi ser på den ukentlige arbeidstida, blir bildet et helt annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer